Nepoznati Stepinac: utemeljitelj kapelice vječnog klanjanja Corpus Domini

U jeku Drugog svjetskog rata i to baš u vrijeme najžešćih bitaka, godine 1943., kardinal Alojzije Stepinac utemeljio je na zagrebačkoj Trešnjevci crkvu pod imenom Corpus Domini (Tijelo Gospodinovo).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva Corpus Domini ostvarenje je njegove želje, koju je kao vizionar imao za svoju biskupiju i narod Božji, da glavni grad Hrvatske dobije jednu crkvu u kojoj se adoracija – klanjanje euharistijskom Spasitelju – obavlja cijeli dan. Stoga je osnovao i utemeljio svetište koje kod zagrebačkih vjernika ima popularan naziv „kapelica vječnog klanjanja“.

Sam nadbiskup je 1. listopada 1943., baš na prvi petak, izvršio prvu adoraciju. Tako je i osobnim činom klanjanja posvetio kapelicu u koju već 61 godinu tako rado dolaze mnogobrojni Zagrepčani kao i gosti koji navrate u glavni grad.

„Kapelica vječnog klanjanja“ – mjesto posebnog mira

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi oni koji svrate u ovu crkvu, koja se naslanja na popularno zagrebačko kazalište „Trešnja“, osvjedoče se o posebnosti ovog mjesta. Izložen Presveti Euharistijski Sakrament okružen kipovima Srca Isusova i Marijina, kao i mozaikom anđela i arkanđela koji bdiju nad svetištem, te nadnaravni mir koji je prisutan na ovom mjestu, dobiju veliku želju da se ponovno ovdje vrate. Tišinu ne remete ni obližnje gradske prometne ulice, jer se Zagreb proširio u ovih 61 godinu daleko od ovog mjesta koje je nekada bilo na samom rubu grada.

Djelo blaženog Alojzija Stepinca je pored mnogobrojnih zasluga koje je pokojni kardinal ostavio u baštinu, dobilo je i u ovoj „kapelici vječnog klanjanja“ jedan kamenčić u mozaiku ovog velikana hrvatske i crkvene povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.