Noć i dan kazališta u Citadeli libri: Večeras o melodrami ‘Graničari’, u srijedu predavanje ‘Kako su Ilirci stvorili hrvatsko kazalište’

sanja nikčević citadela libri
Foto: HKM

Citadela libri obilježava važne kazališne datume u svojoj novoj knjižari (Ulica Franje Račkoga 11).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noć kazališta

U subotu (20.11.) je Noć kazališta, međunarodni dan obilježavanja važnosti kazališne umjetnosti. Citadela libri će je obilježiti kazališnom večeri posvećenoj melodrami „Graničari“ Josipa Freudenreicha. Radi se o našoj prvoj pučkoj drami i najpopularnijoj kazališnoj predstavi hrvatskog kazališta.

Dođite i otkrijte kako drama o nepravdi afirmira ljudske vrijednosti, otkrijte zašto ta drama i danas dotakne svakog tko je vidi/pročita i uvjerite se kako je nepravedno izbačena iz kanona. Program se odvija u knjižari Citadela libri (Ulica Franje Račkoga 11) s početkom u 19 h, a ulaz je slobodan.

Dan hrvatskog kazališta

U srijedu (24.11.) je Dan hrvatskog kazališta, spomen na dan od kada se na sceni HNK počelo glumiti na hrvatskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom prigodom Sanja Nikčević će održati predavanje na temu „Kako su Ilirci stvorili hrvatsko kazalište“ na kojem možete saznati: koliko su predstava godišnje gledali Zagrepčani u 19 st. i na kojim jezicima; koliko mora proći vremena da se kazalište stvori na novom jeziku i bez koga ili čega to ne može ići, zašto je kazalište važno za stvaranje svijesti jednog naroda i odakle veza kazališta i politike? Program se odvija u knjižari Citadela libri (Ulica Franje Račkoga 11) s početkom u 19 h, a ulaz je slobodan.

O Citadeli libri

Nova izdavačka kuća Citadela libri pokrenuta je prije tri godine kao mala „utvrda knjiga“ koja brani naše pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti jer je upravo to nepravedno protjerano iz suvremenog kanona kao „nevrijedno“ nakon pobjede sekularističkog svjetonazora koji je nakon II. svjetskog rata zavladao u cijeloj Europi. Citadela libri je do sada objavila pet knjiga, a od ovog ljeta otvorila je i malu knjižara u centru Zagreba (Ulica Franje Račkoga 11) u kojoj se kroz zanimljive programe do sada govorilo o kanonu, katarzi, svecima i duhovima u drami, te obilježilo sjećanje na Vukovar predstavljanjem drama o Domovinskom ratu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.