Nove informacije: Otkazuje li se javno slavljenje svih svetih misa u Hrvatskoj?

Foto: fah

Priopćenje HBK objavljeno na stranicama Riječke nadbiskupije povodom širenja pandemije koronavirusa o mjerama koje su trebale stupiti na snagu od 18. ožujka u međuvremenu je maknuto, pa Narod.hr objavljuje nove informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema neslužbenim informacijama priopćenje koje je objavljeno je radna verzija dokumenta koja je greškom objavljena na portalu nadbiskupije.

Glasnogovornik HBK mr. sc. Zvonimir Ancić za bitno.net je naknadno izjavio: “Nikakvo službeno priopćenje s tim u vezi s razine HBK nije odaslano javnosti.”

U radnoj verziji dokumenta, koja više nije dostupna, od 18. ožujka u Hrvatskoj je trebalo biti suspendirano slavljenje svih javnih svetih misa te na neodređeno odgođen sakrament ispovijedi. Također planirano je da crkve budu otvorene samo za osobnu molitvu, ali i tada pod strogim uvjetima. Jedan od njih bio je da se u bogoslužnom prostoru istovremeno može nalaziti samo 10 osoba, “s najmanjim razmakom od 1, 5 metara”. Dokumentom su promjene predviđene i za crkvene sprovode. Tako se ukop trebao odviti “bez sprovodne mise i samo s najbližima”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj su već najavljene nove, izrazito stroge mjere zaštite od koronavirusa, a u radnom dokumentu HBK stoji kako su crkvene mjere donesene upravo “u skladu s najnovijim mjerama Nacionalnog kriznog stožera, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.