Nove slike Lovre Artukovića na izložbi u Laubi

Izložba “Uprizorenja” Lovre Artukovića, na kojoj će jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih umjetnika predstaviti svojih tridesetak slika, među kojima i 15 ulja na platnu velikog formata koja dosad nikada nisu izlagana u Hrvatskoj, otvorit će 12. rujna jesenski ciklus Kuće za ljude i umjetnost Lauba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Posebnost Artukovićevog umjetničkog postupka očituje se u dugotrajnom procesu izvedbe pojedine slike pri čemu odnos umjetnika i modela postaje analogan odnosu režisera i glumaca tijekom nastanka kazališne predstave ili filma”, ističe se u najavi izložbe, koja donosi radove nastale od 2008. do danas. Upravo ta karakteristika radnog procesa njegovo slikarstvo čini suštinski različitim od aktualnih pomodnih trendova koji se u Hrvatskoj svode pod zajednički nazivnik novog slikarskog realizma, dodaje se.

Uz umjetnika, koncepciju izložbe potpisuje kustosica i teoretičarka umjetnosti Leonida Kovač koja je, pišući o Artukovićevu stvaralaštvu nedovršenost istaknula kao njegovu specifičnost. U najavi izložbe se navodi da i njegove nove slike kao da namjerno nikada ne dosežu stadij dovršenosti i neprestano stavljaju na kušnju pojmove poput medija i realizma.

U tekstu “Kao da je melankolični Alien” Leonida Kovač je ustvrdila da je “poput Nancijevog pisanja, Artukovićevo slikanje dodirivanje. U njegovim platnima nebo nije ništa drugo doli projekcija; tijela s njega ne padaju, kao da lebde – i ne čini se nimalo slučajnim da je podloga pred kojom lebde uvijek monokrom nalik onima kakve poznamo iz slikarstva obojenog polja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba tog hrvatskog majstora velikih figurativnih slika na platnu “s berlinskom adresom i svjetskom reputacijom”, bit će otvorena do 12. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.