Novi list promovira dječju LGBT knjigu koju je mađarska vlada oštro kritizirala

Foto: snimka zaslona, Európa Pont - Flickr EC13 wikimedia commons; fotomontaža: narod.hr

Novi list prošli je tjedan donio članak “Bajke pokazale da Mađarska nije baš “Čudesna zemlja za sve”. Vlada izdavača napala zbog – homoseksualne propagande” autorice Kim Cuculić. U njemu autorica iznosi događaje koji su se zbili u Mađarskoj tijekom jeseni i zime prošle, 2020. godine, a vezani su uz objavljivanje dječje knjige bajki pod nazivom “Meseország mindenkié” (“Čudesna zemlja za sve”) u kojoj se junaci iz tradicionalnih mađarskih bajki prikazuju kao LGBT likovi i pripadnici manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom listopada 2020. mađarska vlada kritizirala je knjigu zbog homoseksualne propagande. Premijer Viktor Orban u radijskom intervjuu 4. listopada je rekao: “Mađarska je strpljiva i tolerantna zemlja u pogledu homoseksualnosti. Ali postoji crvena linija koju se ne smije prijeći i ja bih ovako sažeo svoje mišljenje: ‘Ostavite našu djecu na miru'” – prenio je time.com.

Novinarka Novog lista s neskrivenim simpatijama opisuje sadržaj knjige, iznoseći napade na račun mađarske Vlade koja je zatražila da se knjizi zabrani ulazak u škole.

Vladajući zatražili zabranu ulaska knjige u škole

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bajke o zecu rođenom s tri uha, dječaku koji je usvojen, tamnoputoj Snjeguljici, romskom dječaku koji ima rasističku maćehu, ali pronalazi ljubav kada upozna svjetlokosog dječaka, o djevojčici koja je postala dječak, o princu koji pronalazi ljubav pored drugog princa… izazvale su žestoku reakciju mađarske vlade.” – piše Novi list te prenosi navode VoxFeminae da su vladajući u Mađarskoj zatražili od lezbijske izdavačke kuće Labrisz da u svoja izdanja ubaci napomenu kako ona sadrže “opise ponašanja koja nisu u skladu s tradicionalnim rodnim ulogama“.

Izdavač u opisu knjige bajki navodi:

“One potvrđuju da, iako nismo isti i hodamo različitim stazama, vrata su i dalje otvorena za sve nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se priče dotiču jednako važnih tema kao što su svakodnevica LGBTQ skupina ili jednake mogućnosti, one ostaju bajke: to jest, uče nas da prihvaćanjem i pomaganjem svaka priča može dobro završiti”.

“Ova knjiga bajki treba biti u svakoj dječjoj sobi u kojoj je razumijevanje i višebojna priroda svijeta bitna, gdje djecu ne okružuju tabui i sobi u koju oni mogu ući znajući da preko svoje djece mogu utjecati ne samo na budućnost, nego i na sadašnjost.” – navodi izdavač.

Novi list u napadu na mađarsku vladu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga je izazvala val kritika još od kad je objavljena. Zastupnica desne stranke Mi Hazánk Mozgalom (Pokret za domovinu) Dóra Dúró javno je na konferenciji za medije u listopadu prošle godine uništila knjigu poručivši:

“Pokret za domovinu ne prihvaća da djeca budu izložena homoseksualnoj propagandi (…) Homoseksualni kraljevići ne pripadaju mađarskoj kulturi.”

Novi list u nastavku optužuje Orbanovu vladu da loše “reagira na kulturno-umjetničke sadržaje”. Također, list negativnim prikazuje mađarsko onemogućavanje da homoseksualni parovi posvajaju i odgajaju djecu.

“Usprkos negodovanju i prosvjedima međunarodne zajednice, Mađarska je prošle godine zabranila upis promjene spola u matične urede i ukinula pravno priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba, uz napomenu »otac je muškarac, a majka je žena«, što znači da homoseksualni i transrodni parovi ne mogu usvojiti djecu.” – navodi Novi list ne spominjući pritom najveću dobrobit djeteta za koje je svakako u interesu da odrasta u zajednici koja je najsličnija biološkoj obitelji koja je trajna i stabilna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Dr. Markić komentira udomljavanje i posvajanje u Hrvatskoj te LGBT aktivizam na štetu djece

> Godinu dana od odluke USUD-a o udomljavanju djece od homoseksualnih parova

Na kraju, list negativnim prikazuje i mađarsko odbijanje ratifikacije kontroverzne Istanbulske konvencije zbog rodne ideologije te se prebacuje na teme iz hrvatske promovirajući LGBT slikovnicu “Moja dugina obitelj” i kritizirajući paljenje krnje u liku gay para s malenim likom saborskog zastupnika Stazića na karnevalu u Imotskom prošle godine.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.