NSK u Zagrebu: Izložba o vizionaru s Raba Marku Antunu de Dominisu

Dominisu
Foto: NSK

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak, 15. listopada, održava se izložba posvećena hrvatskom vizionaru s Raba – Marku Antunu de Dominisu. Nakon otvorenja, od 13 sati posjetitelji će moći pogledati projekciju trodijelne dokumentarne serije Hrvatske radiotelevizije „Marko Antun de Dominis“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva lica, ideje, postignuća i uzbudljiva poglavlja izazovnoga života hrvatskoga vizionara s
Raba Marka Antuna de Dominisa Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s
Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Papinskim zavodom sv. Jeronima u Rimu predstavlja na izložbi od 15. do 29. listopada ove godine.

Foto: Pozivnica – Marko Antun de Dominis – pogled u novo doba

Izložba o de Dominisu podijeljena je u tri dijela

Izložba autorice više znanstvene suradnice na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr. sc. Marijane Borić podijeljena je u tri dijela. Prvi dio donosi kronološki prikaz Dominisova života i rada. Drugi dio izloženim pretiscima prikazuje njegova objavljena djela. I na kraju, treći dio predstavlja znanstvenu, stručnu i popularnu literaturu o de Dominisu.

> HAZU i Matica hrvatska upozorili na nastavak srpske jezične i kulturne agresije na Hrvatsku

Kao vrsnoga matematičara i fizičara spominjao ga je Goethe. O njemu su pisali i mletački
poslanici u svojim izvješćima s engleskoga dvora. Kao istaknuto ime najviših intelektualnih
krugova Europe na početku 17. st. svojim je djelovanjem povezao filozofiju, teologiju,
diplomaciju i prirodne znanosti. Svoju rodnu Dalmaciju približio je Habsburškoj Monarhiji, Engleskom kraljevstvu i Papinskoj Državi. Svojim opusom obogatio je i hrvatsku i europsku kulturnu i znanstvenu baštinu, nekim svojim tumačenjima pretekavši i Galilea. Bio je neumorni reformator, uporni tragatelj za istinom i vješt retoričar. U svim njegovim
nastojanjima provlačila se poruka mira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Ristić: Živimo u kulturi koja nagrađuje laž

U multimedijalnome dijelu izložbe predstavljaju se Dominisova djela u digitalnome obliku i
različitim edukativnim igrama namijenjenima najmlađim posjetiteljima. Kako su Dominis i njegov rad bili izvor nadahnuća u brojnim područjima umjetničkoga djelovanja, kao rezultat toga djelovanja umjetnička djela također su pronašla mjesto na ovoj izložbi.

Izložba o de Dominusu početak je bogate izložbene jeseni u NSK

Izložba Marko Antun de Dominis – pogled u novo doba dio je ovogodišnje manifestacije Dani europske baštine. Priređena je u povodu 400. obljetnice smrti Marka Antuna de Dominisa i 130. obljetnice utemeljenja Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK u Zagrebu, u kojoj se upravo čuvaju najpoznatija i druga Dominisova djela.

Početak je to i bogate izložbene jeseni u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. U studenome će se ondje moći pogledati zanimljiva izložba Dragi Lastane! u povodu 70. obljetnice izlaženja najdugovječnijega časopisa za djelu i mlade Modre Laste. Početkom prosinca održava se i izložba pod nazivom Zlatno doba nalivpera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Dijanović: Kultura je postala dijagnozom modernih protuljudskih ideologija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.