Obnovljeni sotinski oltar stradao 1991.: ‘Simbol stradanja Domovinskog rata kao i indentiteta Sotinjana’

Foto: eu.godina.kulturne-bastine.min-kulture.hr

U župnoj crkvi Blažene Djevice Marije pomoćnice kršćana u vukovarskom prigradskom naselju Sotin u utorak su predstavljeni dovršeni konzervatorsko-restauratorski radovi na glavnom oltaru koji je kao i crkva stradao u Domovinskom ratu, a obnovljen je sredstvima Ministarstva kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskup Hranić: “Na području nadbiskupije u Domovinskom ratu oštećeno 27 župnih i 46 filijalnih crkava, od otuđenih dragocjenosti vraćeno tek ponešto”

“Ovaj oltar je prekrasan biser vjere, umjetnosti i kulture i svaka kršćanska zajednica s obzirom da se hrani s oltara, trudi se da im i crkva i oltar budu što ljepši. Ovaj oltar je izgrađen prije 250 godina i vidi se po njemu kolika ja velika vjera bila u Sotinu kroz sve te godine”, rekao je nadbiskup đakovački i osječki, metropolit Đuro Hranić. Istaknuo je kako je oltar u Sotinu zajedno s crkvom simbol stradanja Domovinskog rata kao i indentiteta Sotinjana.

(VIDEO) Biskup Košić: ‘Sa svojim sam narodom u petrinjskom kraju proživio najteže dane Domovinskog rata’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, tijekom Domovinskog rada na području Đakovačke i osječke nadbiskupije razrušeno je ili teško oštećeno 27 župnih i 46 filijalnih crkava. “Sve su te crkve obnovljene, iako ne do kraja i dovršene, ali one su u funkciji i u njima se ponovno slavi euharistija”, kazao je Hranić dodajući kako je u Domovinskom ratu uništeno puno crkava i svega onoga što se vrijednoga nalazilo u sakralnim objektima, a od otuđenih dragocjenosti tek je ponešto vraćeno.

Ruga li se Srbija Hrvatskoj kada skriva otuđenu dokumentaciju i podatke o sudbini nestalih?

Obnova sotinskog oltara trajala punih 10 godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzervatorsko-restauratorske radove predstavila je ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše podsjetivši kako je obnova oltara u sotinskoj crkvi trajala punih deset godina.

“S obzirom da je štukomramor vrlo zahtjevan i da oltara rađenih tom tehnikom u Hrvatskoj ima jako malo, naišli smo tijekom obnoviteljskih radova na brojne probleme zbog kojih su ti radovi toliko i trajali”, pojasnila je Pleše.

Na predstavljanju obnovljenog oltara, osim brojnih vjernika, bili i vukovarsko-srijemki župan Božo Galić i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je podsjetio kako je kulturna i sakralna baština u gradu Vukovaru u agresiji 1919. gotovo u potpunosti uništena te treba biti zahvalan na obnovi svakog dijela te baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima sotinskog župnika vlč. Zlatka Rajčevca, u Sotinu s filijalnom župom Opatovac živi oko 750 vjernika dok ih je prije Domovinskog rata bilo više od tisuću.

Nakon predstavljanja obnoviteljskih radova, oltar je blagoslovio nabiskup Đuro Hranić.

Župna crkva Blažene Djevice Marije pomoćnice kršćana barokizirana je kasnosrednjovjekovna građevina koja je tijekom pet stoljeća postojanja razarana i prepravljana tri puta. U agresiji na Hrvatsku 1991. crkva je teško stradala, glavni oltar na više mjesta oštećen, a drvena konstrukcija nagorena dok su kipovi sv. Joakima i Ane koji su nalazili na oltaru nestali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.