Održan 8. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ u Križevcima

U velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima u subotu 3. prosinca 2016. održana je završna svečanost 8. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ na kojoj su, nakon što je prethodno proveden natječaj, dodijeljene nagrade, više je književnih radova javno izvedeno te je predstavljen zbornik najuspjelijih radova „Darežljivo srce“. Riječ je o nacionalnom književnom natječaju i susretu za književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim vrstama: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U žanru poezije prva je nagrada dodijeljena Josipu Sanku Rabaru iz Zagreba za pjesmu „Božje dijete“, druga nagrada Vlasti Molinar iz Zagreba za pjesmu „Magla“, a treća nagrada Ljiljani Lukačević iz Ivanca za pjesmu „Sveta kazna“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska kapucinska provincija, a nagrade je dodijelio kapucinski provincijal fra Jure Šarčević.

U žanru kratke priče prva je nagrada pripala Vinku Vrbaniću iz Vinkovaca za priču „Cvija“, druga nagrada Živki Kancijanić iz Vodnjana za priču „Život ki ni zaludo špendan“, a treća nagrada Vojmilu Žicu iz Zagreba za priču „Kolica“. Pokrovitelj te nagrade bio je „Glas Koncila“ koji je i nakladnik zbornika, a nagrade je dodijelio novinar „Glasa Koncila“ Tomislav Šovagović.

U žanru putopisa prva je nagrada uručena Vjekoslavi Jurdani iz Lovrana za putopis „Na putu do Milosrdnoga Lica, druga nagrada dodijeljena je Zdenki Maltar iz Novoga Marofa za putopis „Zadar, grad na poluotoku, onaj koji je oduvijek bio“, a treća nagrada Božidaru Prosenjaku iz Velike Gorice za putopis „Nezasluženo milosrđe“. Pokrovitelj te nagrade bio je „Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga“, a nagrade je uručio ekonom „Veritasa“ fra Zvonimir Pervan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U žanru eseja prva je nagrada pripala Nives Opačić iz Zagreba za esej „Vidljiva i nevidljiva lica milosrđa“, druga nagrada dodijeljena je Josipu Sanku Rabaru za esej „Mistika Ivana od Križa“, a treća nagrada Aniti Peričić i Denisu Peričiću za esej „Deseta postaja“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska karmelska provincija, a nagrade je dodijelio provincijal o. Srećko Rimac.
U žanru monodrame prvonagrađenim je proglašen rad „Na izvoru“ autorice Nedjeljke Andrić iz Slavonskog Broda, druga je nagrada dodijeljena Tomislavu Šovagoviću iz Zagreba za monodramu „Čovjek s istrošenim sandalama“, a treća nagrada Željku Bajzi iz Zagreba za monodramu „Slike mojega živlenja“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska dominikanska provincija, a nagradu je u ime Provincije uručio fr. Domagoj Augustin Polanščak.

Predstavnici pokrovitelja dodijelili su 1500 kuna prvonagrađenom autoru, 1000 kuna drugonagrađenom i 500 kuna trećenagrađenom autoru te po jedno svoje književno izdanje. Nagrađeni su autori u svoje domove ponijeli i izdanja organizatora natječaja i književnoga susreta Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, pokrovitelja križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina i Grada Križevaca. Uime domaćina nagrađenima su čestitali križevački dogradonačelnik Tomislav Katanović, križevački župnici Stjepan Soviček i Dražen Hladuvka te članovi Upravnog odbora Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Željko Štubelj i Roko Bašić. Književni susret održan je uz potporu Grada Križevaca, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Radnika d. d., KTC-a d. d. i Zadruge Žumbar.

Sama svečanost započela je u popodnevnim satima primanjem autora i sudionika u maloj dvorani Hrvatskoga doma. Okupljene je uime domaćina pozdravio križevački dogradonačelnik Katanović, a predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda dr. sc. Vladimir Lončarević govorio je o vrsnoći radova prispjelih na natječaj koji je bio posvećen milosrđu te predstavio zbornik izabranih radova „Darežljivo srce“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedilo je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ane koje je, uz koncelebraciju nekoliko svećenika te uz pjevanje župnoga zbora, predvodio dominikanac dr. fr. Anto Gavrić. Dva dana uoči 98. godišnjice rođenja dr. Stjepana Kranjčića po kojemu Susret nosi ime, dr. Gavrić je u propovijedi govorio o Kranjčićevu književnom stvaralaštvu, o tome kako je u svojoj poeziji, prozi i teološkim meditacijama pisao o važnosti darežljivosti, dara i darivanja kroz prisutnost, o važnosti sitnica u životu u hodu prema svetosti te o uzornim svećenicima kao o daru vjernicima.

„Stjepan Kranjčić je također bio dar svojim župljanima u ovome gradu. Križevci jesu grad sv. Marka Križevčanina, ali nema razloga da ne bi bili i grad Stjepana Kranjčića jer darežljivo srce, kako nosi naziv ovogodišnji zbornik u kojem su najuspjeliji radovi s natječaja, nije ljubomorno, Isus nam je radosna, a ne tužna vijest. Zato bi bilo lijepo kada bi za dvije godine, o stotoj godišnjici rođenja, Stjepan Kranjčić bio barem sluga Božji“ – istaknuo je u propovijedi dr. Gavrić poželjevši autorima da se kroz književno stvaralaštvo i nadalje daruju ljudima te da se prema logici dara u Božjem djelovanju pronalaze u ljepotama zajedništva.

Nakon mise je održan književni susret na kojem su dodijeljene nagrade, a više je radova javno izvedeno u interpretaciji dramskih umjetnika Mladene Gavran i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu programa nastupio je Vokalni sastav „Allegro“, a voditeljica je bila Tanja Baran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2016., stručni ocjenjivački sud u kojem su bili dr. sc. Vladimir Lončarević, mr. sc. Božidar Petrač i Drago Bosnar sve je radove, bez znanja o autorstvu, pročitao i odredio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku. Na natječaj se javilo 129 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke, s ukupno 192 rada (106 pjesama, 44 kratke priče, 15 putopisa, 15 eseja i 12 monodrama). Od pristiglih radova, 30 je radova izabrano za objavu u zborniku, 9 je radova javno izvedeno, a 15 nagrađeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.