Osijek dočekao svjetske prvakinje – članice Vokalnog ansambla Brevis

------ kolro 4x nvoosti

Jučer su osiječki čelnici, zajedno s velikim brojem građana dočekali članice Vokalnog ansambla Brevis, koje su se sa Svjetskog prvenstva mladih pjevačkih zborova vratile s osvojenim zlatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebnu čestitku ansambl je dobio od gradonačelnika Vrkića koji im je uručio simbolični ček od 20 tisuća kuna.

„Ovo je nešto na što su nas već navikle i pomalo već razmazile sa svojim doista sjajnim rezultatima. Sa svakog se natjecanja skoro vrate sa zlatom i ništa manje nismo očekivali ni ovoga puta. Bila je jaka konkurencija i rekli smo – što god bilo bit ćemo ponosni“, izjavio je za HRT zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham i dometnuo kako je to itekako veliki vjetar u leđa u nastojanjima grada da Osijek postane europska prijestolnica kulture.

„Uspjeh je bio sjajan, a ovaj doček je još nešto ljepše“, rekla je voditeljica ansambla Antoneta Radočaj Jerković i objasnila kako je lijepo dobiti nagradu, ali da je dobiti priznanje od svojih sugrađana zaista nešto najljepše što netko može dobiti. „Presretni smo“, dodala je i priznala kako nije bilo lako osvojiti nagradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pripreme su bile zahtjevne, i samo natjecanje je bilo stresno – nastupi u četiri etape, vidite da dobri zborovi ispadaju, a vi ostajete. Ovo natjecanje vrlo je slično sportskim natjecanjima. Sada još više cijenimo sportaše jer znamo kako im je“, rekla je Radočaj Jerković.

Brevisice su na 3. Svjetskom prvenstvu mladih pjevačkih zborova u Sankt Petersburgu dobile i specijalnu nagradu žirija “Zvijezde natjecanja”. Na natjecanju je sudjelovalo 38 vrhunskih zborova, a Osječanke su svojim nastupom osvojile ne samo žiri već i publiku. Kako doznajemo, Brevisice su jedine dobile pljesak na otvorenoj sceni iako je publika bila zamoljena da između točaka ne plješče.

Vokalni ansambl Brevis predvođen svojim dugogodišnjim voditeljima Antoanetom Radočaj Jerković i Davorom Dedićem, jedan je od najboljih hrvatskih djevojačkih zborova. Osnovan je 1995. godine kao rezultat višegodišnjeg rada na području vokalnog obrazovanja djece i mladih Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ansambl broji dvadesetak članica u dobi od 18 do 24 godine. Sve su članice ansambla s glazbeno-vokalnim obrazovanjem započele kao djevojčice, te su odrastanjem unutar edukativnih programa Glazbene radionice mladih Polifonija stjecale neophodno glazbeno iskustvo i razvijale svoje umjetničko-vokalne kvalitete. Ansambl je do sada ostvario niz uspjeha na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Moglo bi se pomisliti da tako uspješan vokalni ansambl potpomaže Ministarstvo kulture RH kao što je pomagalo brojne nevladine udruge i razne slabo čitane portale, međutim članice višestruko nagrađivanog osiječkog Vokalnog ansambla Brevis same su se potrudile prikupiti novac za put u ruski Sankt Peterburg gdje su kao jedini predstavnik Hrvatske od 17. do 22. veljače nastupale na trećem Svjetskom prvenstvu za mlade zborove.

Brevisice su nakon humanitarnog koncerta u osječkom HNK organizirale buvljak na kojem su prodavale svoje stvari i prikupljale prijeko potrebne donacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.