Osobe s Downovim sindromom nisu same – obujte šarene čarape

Foto: Flickr

Međunarodni dan osoba s Downovim sindromom (World Down Syndrome Day) obilježava se na prvi dan proljeća. Datum 21. 3. predstavlja 3 kopije kromosoma 21, koji je jedinstven za te osobe. Simbol Dana Downova sindroma su šarene čarape.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosjeku jedno od 650 djece rađa se s tim genetskim poremećajem koji suprotno predrasudama pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života, javlja HRT.

Mogućnosti osoba s Downovim sindromom također su daleko veće nego što se u prošlosti mislilo. Ta su djeca izrazito emotivno topla, gotovo uvijek unose vedrinu u sredinu u kojoj se nađu, vrlo su tolerantna i blage naravi. U prevladavanju brojnih teškoća koje stoje na njihovu životnom putu pomoć svih nas je više nego neophodna.

Djetetu s Downovim sindromom treba dati mogućnost da uz pomoćnika u nastavi krene u školu te na taj način ostvari pravo na obrazovanje, stjecanje novih spoznaja i znanja. Dobivanje mogućnosti školovanja u redovitom obrazovnom sustavu ovisi o dovoljno ranoj stručnoj intervenciji (edukacijsko-rehabilitacijskom tretmanu) koju je dijete prošlo, stečenim vještinama i znanju, te o pripremljenosti za školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod nas se još uvijek najvažnijim kriterijem ulaska u obrazovni sustav smatra kvocijent inteligencije osobe što, ističe udruga, u nekim zemljama EU-a već duže vrijeme nije kriterij. Isto tako ovisi i o otvorenosti i mogućnosti škole za uključivanje djeteta s Downovim sindromom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.