Otac Ante Gabrić – veliki misionar Indije

ante gabrić majka terezija
Foto: www.ktabkbih.net

Na današnji dan 20. listopada 1988. prestalo je kucati ovozemaljsko srce velikog katoličkog misionara Indije Hrvata oca Ante Gabrića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokojni p. Jozef Cukale, duša od čovjeka i misionara, sjećao se kad bi Gabriću pod stare dane govorili kako mora pripaziti na srce, da bi ovaj sa zanosom doviknuo: “Neka kuca dok kuca!”

I otkucalo je. U zoru 20. listopada 1988. pozlilo mu, pozvao kapelana i rekao mu: “Isus zove!” On koji se čitav život kretao i hitao, umro je u kretanju. U ambulantnim kolima sestara Majke Terezije, na prilazu Kalkuti, dok je svitalo.

Kruži priča da su nakon njegove smrti čisteći mu sobu u njoj zatekli tri kobre. Opće je uvjerenje da one ne napadaju svete ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Gabrić, zvijezda repatica, ili supernova. Fundamentalist u ljubavi, oluja na djelu. Čovjek koji je govorio pa mislio. Najprije davao, pa se pitao da li je to razborito. Rodom iz Metkovića (28. veljače 1915.). Kaže da se spremao otići u franjevce, a onda da su mu u kuću naišla dva isusovca i smantali ga da ode u njihovu gimnaziju u Travnik.

Tamo su opet došla dva (isusovca), misionara u Indiji. I gotovo je bilo. Ulazi u isusovački novicijat u Zagrebu (1933.), uči filozofiju u Gorici i Galarateu u Italiji (1936.-38.). I piše svako malo molbe provincijalu da ga pošalje u Indiju. Franjo Jambreković, koji je nešto ranije kao župnik u Skopju poslao Majku Tereziju, sad je kao isusovački provincijal slao Gabrića. A ovaj nije bio Bog zna kojeg zdravlja. Može biti da se nije na njega ni računalo. “E moj Ante nećeš dugo”, rekao mu je liječnik. Nećeš dugo… a on zapalio u Bengaliju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveta Majka Terezija i o. Ante Gabrić u pohodu Sarajevu 1978. godine

Sveta Majka Terezija s misionarom slugom Božjim Antom Gabrićem pohodila je na Veliki utorak, 21. ožujka 1978. Sarajevo. U prepunoj dvorani Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa pozdravio ju je tadašnji nadbiskup vrhbosanski mons. Marko Jozinović. Istoga dana susreli su se vjernicima u prepunoj katedrali Srca Isusova, navodi ktabkbih.net.

U Indiji je živio do smrti brinući za prezrene, siromašne, gladne i bijedne, baš kako je i živio njegov Učitelj dok je boravio na zemlji 33 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po uzoru na Isusa, kako je živio i umro u radosti i na glasu svetosti iščekujući susret s njime već navedenim riječima: „Isus zove!“.

Pokopan je u dalekoj Bengaliji s grudom hrvatske zemlje i bočicom Jadranskog mora jer nikad nije zaboravio svoje korijene.

Postupak za proglašenje blaženim i svetim za o. Antu Gabrića pokrenut o stotoj obljetnici njegova rođenja, kada je i otvorena kauza za toga slugu Božjega 28. veljače 2015., a na prvoj je sjednici zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić podsjetio na riječi sv. Majke Terezije koje je 1978. godine izrekla u rodnom gradu o. Gabrića – Metkoviću. Tada je kazala da su ljudi u Bengalu u o. Gabriću dobili Isusa. Preko njega i od njega doznali su da ih dragi Bog ljubi. Oni su doznali da su naša braća i sestre, poručio je kardinal Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.