Udbaška ubojstva: Njemačka poslala nove istražne naloge za Tomislavom Mičićem i Brankom Bradvicom

njemačka udba njemački uhidbeni nalog
Foto: Depositphotos, commons.wikimedia.org; fotomontaža; narod.hr

Dva nova europska istražna naloga Njemačka je poslala za Tomislavom Mičićem i Brankom Bradvicom. Sumnjiče ih da su sudjelovali u ubojstvu Joze Miloša daleke 1979. za račun Udbe kako bi sakrili trag koji je vodio prema ubojici Brune Bušića, javlja Nacional.

> Milanovićev favorit Dobronić prisegnuo za predsjednika Vrhovnog suda: Angažirat će Zlatu Đurđević

> Lex Perković: Kako su Milanović i Josipović pokušali izbjeći izručenje udbaških ubojica

Njemački istražitelji inicirali su početkom godine jedan intrigantan postupak koji bi mogao pridonijeti rasvjetljavanju okolnosti ubojstva poznatog hrvatskog političkog emigranta Brune Bušića.

Bušić je ubijen u Parizu danas već daleke 1978. godine. Bio je jedan od istaknutijih boraca za samostalnu hrvatsku državu, a osim političkim djelovanjem bavio se i novinarstvom i književnim radom. Smatra se žrtvom jugoslavenske tajne policije, ali okolnosti njegova ubojstva desetljećima nisu razjašnjene.

> 6. listopada 1939. rođen Bruno Bušić, hrvatski emigrant kojeg su ubile jugoslavenske službe

> Tko su Josip Perković i Zdravko Mustač, osuđeni pripadnici UDB-e?

Njemački sudac Dauster tijekom suđenja Perkoviću o njegovom svjedoku Mičiću: “Nikada mi nitko nije ovako u lice lagao!”

Podsjetimo, tijekom suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču koji su 2016. na sudu u Münchenu proglašeni krivima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine i osuđeni su na doživotne zatvorske kazne – u Münchenu je iz Zagreba videovezom svjedočio Tomislav Mičić, bivši hrvatski emigrant i ratni djelatnik SIS-a.

> Sudac Dauster: Nikada mi nitko nije ovako u lice lagao!

Ustvrdio je kako su Josip Perković i Zdravko Mustač nevini te rekao da su optužbe posljedica urote koju su pokrenuli Bože Vukušić i Vice Vukojević.

Sudac dr. Manfred Dauster bio je ljutit zbog tvrdnji svjedoka, kojemu je u jednom trenutku rekao i da mu do sada “nitko tako nije lagao u sudnici”, prenosi HRT.

Tomislav Mičić 1980-ih godina bio je emigrant u SR Njemačkoj, a u medijima ga se, godinama kasnije, sumnjičilo da je kao emigrant imao kontakte s Udbom. Sumnja se pojačavala jer se nakon povratka u Hrvatsku zaposlio u SIS gdje mu je šef bio Josip Perković.

U svojem iskazu Mičić je naveo da je uvjeren da su i Mustač i Perković nevini u ovom slučaju. Prema njegovoj izjavi, sve je započelo 1993. godine i radi se o zavjeri Vice Vukojevića i Bože Vukušića protiv Mustača i Perkovića.

Na pitanje suca Daustera koji bi bio motiv zavjere Mičić je to pokušao obrazložiti informacijom da je Udba svojedobno uhitila suprugu Bože Vukušića prilikom prenošenja velike količine propagandnog materijala, a Vukušić smatra da je Perković odgovoran za to uhićenje pa mu se sada osvećuje.

Sudac dr. Manfred Dauster ispitivao je Mičića o vezama Perkovića i Nobila s Pratesovim odvjetnikom Rosebrockom koji je na saslušanju pred sudom izjavio da mu je Nobilo preko Mičića poslao 23.000 eura. Mičić je potvrdio da je predao Rosebrocku 23.000 eura, ali je ustvrdio da Nobilo i Perković s tim nemaju ništa, a riječ je o novcu koju su poslala dvojica Hrvata koji su ga zamolili da angažira odvjetnika Krunoslavu Pratesu.

Nakon tih Mičićevih riječi sudac Dauster izgovora legendarnu rečenicu: “U mojoj sudnici nitko nikada nije tako lagao”.

Mičićevo svjedočenje nastavljeno je ispitivanjem zastupnika optužbe Lienharda Weissa. Odgovarajući na Weissova pitanja Mičić je naveo da je od srpnja 1991. radio za SIS i da mu je šef bio Josip Perković. Ponavljao je da je uvjeren da Josip Perković nije kriv za ubojstvo Stjepana Đurekovića jer mu je sam Perković objasnio da se radilo o akciji savezne Udbe i da je savezna Udba poslala kriminalce da ga likvidiraju.

Razmjena pitanja i odgovora između Weissa i Mičića završila je Weissovim komentarom:

“Gospodine Mičić, Vi lažete samo da biste bili sigurni da će hrvatske novine sutra donijeti naslov: ‘Mičić: Perković je nevin!’ Još k tome to ste izveli na tako nezgrapan način da Vam nitko u sudnici ne vjeruje”.

Branko Bradvica – navodni ubojica Olofa Palmea

Ivo D., kojeg je njemački tjednik Focus 2011. godine, pozivajući se na svjedočenje Vinka Sindičića, proglasio Udbinim atentatorom na nekadašnjeg švedskog premijera Olofa Palmea, zapravo se zove Branko Bradvica i ističe da nema apsolutno nikakve veze s tim ubojstvom iz 1986. godine.

Focus je objavio Bradvičinu stariju fotografiju iz Slobodne Dalmacije iz koje se moglo zaključiti da se iza Ive D. krije upravo on.

“Nisam ubio švedskog premijera, a iza članka u Focusu, uvjeren sam, stoji Bože Vukušić koji me želi diskreditirati kao svjedoka u postupku koji se protiv njega vodi pred splitskim Županijskom sudom”, tvrdio je tada umirovljenik Branko Bradvica za jutarnji.hr.

Bradvica je bio svjedok u postupku za kazneno djelo otmice koji se protiv Bože Vukušića, bivšeg djelatnika obavještajne zajednice RH, vodio pred Županijskim sudom u Splitu. Istražni zahtjev protiv Vukušića je 2000. g. podnio DORH, a postupak je počeo tek 2009. Bradvica je svjedočio protiv Vukušića zbog otmice i zlostavljanja Petra Gudelja, navodno bivšeg suradnika Službe državne sigurnosti, te pokojnog Blagoja Zelića, načelnika splitskog odjela SDS-a.

Tvrdio je da dobro poznaje Božu Vukušića iz prve polovice 80-ih, kada su zajedno djelovali u emigrantskim organizacijama, tvrdeći da je Vukušić stajao i iza otmice Zelića i Gudelja (danas pokojnih). Njihove je iznuđene iskaze, tvrdi Bradvica, zloupotrijebio prilikom snimanja filma o Bruni Bušiću.

“Znam da je novinar Focusa boravio u Zagrebu u društvu Bože Vukušića, a poznato mi je i da Vukušić u posljednje vrijeme surađuje s Vinkom Sindičićem koji me optužio za ubojstvo Olofa Palmea. Njihova suradnja traje još od procesa Sindičiću za ubojstvo Brune Bušića, a nastavila se u Njemačkoj, gdje su obojica svjedoci tužiteljstva u procesu Krunoslavu Pratesu”, tvrdio je za Jutarnji 2011. Branko Bradvica.

“Dobro poznajem Vinka Sindičića koji je u emigraciji stalno govorio laži o meni i lažno me prijavljivao, zbog čega je između nas jednom prilikom izbio i fizički sukob. Nije mi jasno zbog čega me u Focusu nije potpisao pravim imenom i prezimenom umjesto lažnim inicijalima, valjda zbog toga da ga ne bih tužio. No, Focus je objavio moju fotografiju, pa će tužba svejedno uslijediti…”, kazao je Bradvica koji se zbog toga tada obratio i državnom tužiteljstvu RH.

Sindičić je Bradvicu prozvao i tijekom procesa koji se 2001. vodio protiv njega zbog ubojstva Brune Bušića, ali je tada tvrdio da Bradvica radi za britansku obavještajnu službu. Prema zapisniku sa suđenja, Sindičić je, uz različite druge opservacije koje nemaju veze sa samim procesom, izjavio da iza ubojstva švedskog premijera Olofa Palmea stoji Velika Britanija.

Ministarstvo unutarnjih poslova Švedske ubrzo je demantiralo pisanje Focusa.

Bradvica je u veljači 2011. tijekom suđenja Boži Vukušiću za otmicu Petra Gudelja i Blagoja Zelića 1991. godine na Vukušićevo pitanje je li ikad razgovarao s Mladenom Bajićem, glavnim državnim odvjetnikom, o njegovom slučaju, Bradvica kazao da je s Bajićem razgovarao oko kaznene prijave koju je podnio protiv Vukušića jer ovaj protiv njega po novinama vodi “hajku i tvrdi da sam ja ubio švedskog premijera Olofa Palmea”.

Na pitanje obrane zna li gdje je oteti Gudelj bio zatočen, Bradvica je kazao kako je znao da se nalazi u kući Ksenije Urličić (nekadašnje glave urednice zabavnog programa HTV-a), u zaseoku Urličići, koju je ona dala na raspolaganje. Na pitanje Bože Vukušića je li bio za otmicu Petra Gudelja, Bradvica je rekao da je on samo želio da se Gudelja “kazni zbog ubojstva Bušića”, navodi Slobodna Dalmacija.

“Osobno sam dao 1000 DEM za nabavu auta kojim će se “oteti” Gudelj i dovesti pred sud, a skupljao sam i novac za to”, rekao je na suđenju Bradvica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/nacional

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.