Otvorena izložba fotografija Saše Ćetkovića ‘Oči Afrike’: Prikazuje život djece u Beninu

Oči Afrike
Foto: Darko Marić

Izložba fotografija Saše Ćetkovića „Oči Afrike“ otvorena je u ponedjeljak 12. prosinca u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu. Kroz trideset fotografija Ćetković uvodi u svijet napuštene, pa udomljene djece Affameu i Birou u afričkoj državi Benin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saša Ćetković prošle godine je u vrijeme došašća boravio i fotografirao u Affameu, gdje od 1988. godine kao misionarke iz Hrvatske djeluju Marijine sestre čudotvorne medaljice. Sestre su osnovale i vode zdravstvene ambulante, domove za nezbrinutu djecu, pomažu lokalnom stanovništvu koje većinom živi siromašno. U izložbi „Oči Afrike“ autor je približio radost i nadu, igru, znatiželju i oduševljenje djece koja odrastaju uz misionarke, koje požrtvovno i odano služe potrebitima, a otvorenju su nazočile i Marijine sestre pod vodstvom provincijalne poglavarice, s. Samuele Markanović.

Izložba je humanitarnog karaktera jer svi prilozi idu za pomoć djeci Benina, a bit će otvorena do 30. prosinca 2022. godine, izvijestile su Marijine sestre čudotvorne medaljice.

Fotograf Ćetković obilazio škole, ambulante…

Ova izložba prilika je za put u Afriku kroz fotografije koje pričaju o stvarnosti kakvu ne možemo zamisliti. Fotografije su nastale za vrijeme Sašinog boravka u zapadnoafričkoj državi Benin. Njegov put u Afriku započeo je na poziv s. Ivančice Fulir, hrvatske misionarke iz reda Marijinih sestara čudotvorne medaljice. Saša je proveo pet tjedana u Beninu s hrvatskim misionarkama iz spomenutog reda, obilazeći sela, ambulante i boraveći s djecom u sirotištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Družbu Marijinih sestara čudotvorne medaljice osnovala je sestra Leopoldina Brandis 1878. godine u Ljubljani. Marijine sestre svjedoče Marijinu brižnost i zauzetost za čovjeka u potrebi. Prve hrvatske misionarke iz toga reda, sestra Dorotea Dunđer i sestra Maristela Galić, u Benin su stigle u prosincu 1988. Marijine sestre danas u Beninu vode osam zajednica, tri ambulante i dva sirotišta.

“Benin je bogat osmjesima!”

Sašine fotografije prikazuju sva lica Afrike – tešku svakodnevicu, ali i iskrenu radost i osmijeh afričkog čovjeka. O svom boravku u Beninu Saša kaže: „Kao fotograf sam se naputovao po mnogim zemljama, ali nikad me nitko nije tako dočekao, primio i ispratio kao ljudi i misionarke u Beninu. Iako materijalno siromašna država, Benin je bogat glazbom, plesom i osmijesima.“

Fotografije možete pogledati u Fotogaleriji Dubrava (Dubrava 51a). Izložba će biti otvorena do 30.12.2022., svakog radnog dana od 10 do 20 sati. Sašine predivne autorske fotografije dimenzija 50×70 cm moći ćete dobiti uz minimalnu donaciju od 500 kuna. Na otvorenju će se također poklanjati zidni kalendar dimenzija 24×30 s odabranim fotografijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi oni koji žele direktno pomoći djeci u Beninu prilog mogu uplatiti na:
Udruga za pomoć djeci Benina „Anđeosko srce“, Rim 44, 10000 Zagreb
IBAN: HR0224070001100471904

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.