Otvorena izložba ‘Plemići i velikaši Srijemske županije’

Izložba arhivskog gradiva “Plemići i velikaši Srijemske županije”, organizirana u suradnji s Državnim arhivom u Vukovaru, otvorena je u utorak u Hrvatskom državnom arhivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložene su grbovnice, darovnice, plemićke svjedodžbe i brojni drugi dokumenti i isprave oko stjecanja i dokazivanja plemstva na području nekadašnje Srijemske županije, od 16. do polovice 19. stoljeća.

Izložba je informativnog i edukativnog karaktera, a posjetiteljima pruža informacije o tome tko su bili velikaši i plemićke obitelji, rekao je autor izložbe Ladislav Dobrica. Nakon što su u prvom dijelu izložbe predstavljeni prijepisi pojedinih plemićkih obitelji, posjetitelji se upoznaju s prvim zahtjevima za dokazivanjem plemstva, čiji je vrhunac bio 1770. godine za vrijeme Marije Terezije, napomenuo je.

Na kraju se prikazuje i Katastar plemića Srijemske županije nastao nakon detaljno provedene istrage, s popisom plemića, posjedovnih i grbovnih, koji je svečano proglašen nažupanijskoj skuštini 1794. godine i vođen u kontinuitetu do polovice 19. stoljeća. Katastar je nastao kao posljedica namjere Ugarskog namjesničkog vijeća da se dovede u red i utvrdi zakonitost plemstva stečenog u prethodnim razdobljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putem dokumenata izložba oslikava kako je plemstvo, kao politički predstavnik hrvatskog naroda, sudjelovalo u stvaranju javnog i političkog života u kasno-feudalnom društvenom ustroju europskog društva.

Grbovnice slavonsko-srijemskog plemstva sačuvane su u fondu Srijemske županije, te Zbirci grbovnica u posjedu Hrvatskog državnog arhiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.