Papa će 25. ožujka posvetiti Rusiju i Ukrajinu Bezgrešnom Srcu Marijinu

papa franjo
epa09656015 Pope Francis leads the Christmas Holy Mass in Saint Peter's Basilica at the Vatican, 24 December 2021. EPA/FABIO FRUSTACI
U petak, 25. ožujka, tijekom obreda pokore koji će  u 17 sati u bazilici svetoga Petra predvoditi papa Franjo posvetit će Rusiju i Ukrajinu Bezgrješnom Srcu Marijinu. Jednaki će takav čin, istoga dana, kao Papin izaslanik u Fatimi učiniti kardinal Krajewski, papinski milostinjar.

U petak, 25. ožujka, tijekom obreda pokore koji će  u 17 sati u bazilici svetoga Petra predvoditi papa Franjo posvetit će Rusiju i Ukrajinu Bezgrješnom Srcu Marijinu. Taj će čin, istoga dana u Fatimi, kao Papin izaslanik učiniti kardinal Konrad Krajewski, papinski milostinjar – izvijestio je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni. Za tu posvetu izabrana je svetkovina Navještenja Gospodinova, piše Vaticannews.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papina posveta Rusije i Ukrajine Bezgrešnom Srcu Marijinu

Gospa je, ukazavši se 13. srpnja 1917. godine u Fatimi, zatražila posvetu Rusije njezinom Bezgrješnom Srcu, rekavši da će, ako taj zahtjev ne bude prihvaćen, Rusija širiti svijetom svoje pogrješke, promičući ratove i progone Crkve. Dobri će – dodala je – biti stavljeni na muke, Sveti će Otac mnogo trpjeti, razni će narodi biti uništeni.

Nakon fatimskih ukazanja više je puta izvršen čin posvete Bezgrješnomu Srcu Marijinu: Pio XII: je 31. listopada 1942. godine posvetio cijeli svijet, a 7. srpnja 1952. posvetio je narode Rusije Bezgrješnom Srcu Marijinu u apostolskom pismu Sacro vergente anno: „Kao što smo prije nekoliko godina cijeli svijet posvetili Bezgrješnom Srcu Djevice Majke Božje, tako sada, na najposebniji način, posvećujemo sve narode Rusije istom Bezgrješnom Srcu“.

Pavao VI. je 21. studenoga 1964. godine obnovio posvetu Rusije Bezgrješnom Srcu, u prisutnosti otaca Drugoga vatikanskog sabora. Papa Ivan Pavao II.  sastavio je molitvu za ono što je nazvao „Činom pouzdanja“ koji se slavio u bazilici Svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore) 7. lipnja 1981. godine, na svetkovinu Duhova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća fatimska tajna

Zatim, da bi potpunije odgovorio na zahtjeve Gospe, želio je tijekom Svete godine otkupljenja jasno očitovati čin pouzdanja od 7. lipnja 1981., ponovljen u Fatimi 13. svibnja 1982. godine. U spomen na Fiat koji je Marija izrekla u trenutku Navještenja, Ivan Pavao II. je 25. ožjuka 1984., na Trgu svetoga Petra, Bezgrješnom Srcu Marijinu posvetio sve narode.

U lipnju 2000. godine Sveta Stolica je otkrila treći dio fatimske tajne, a tadašnji nadbiskup Tarcisio Bertone, tajnik Zbora za nauk vjere, istaknuo je da je sestra Lucija u jednom pismu iz 1989. godine osobno potvrdila da takav svečani i opći čin posvete odgovara onomu što je željela Gospa. Da, učinjeno je tako kako je Naša Gospa tražila, 25. ožujka 1984. godine – potvrdila je sestra Lucija.

U svezi ove posvete dobro se podsjetiti Gospina ukazanja u Fatimi za vrijeme I. svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fatimsko ukazanje i traženje Gospe da se Rusija posveti Marijinu Srcu

Tada je Djevica izložila Božji plan: „Da ih spasi, Bog želi u svijetu uspostaviti pobožnost mojemu Bezgrješnom Srcu. Ako ono što ću vam reći bude učinjeno, mnoge će duše biti spašene i nastupit će mir. Rat će završiti; ali ako ljudi ne prestanu vrijeđati Boga, tada će drugi, još (‘još’ nema u portugalskom originalu, nap.) gori rat buknuti za vrijeme pontifikata (‘kraljevanja’ u portugalskom izvorniku, nap.) Pija XI.

Kada vidite noć rasvijetljenu nepoznatom svjetlošću (koju je Lucija identificirala u ‘aurori borealis’ koja se u velikom dijelu Europe vidjela u noći 25. siječnja 1938., nap.), znajte da vam to Bog daje znak da će ratom, glađu i progonima Crkve i Svetog Oca kazniti svijet zbog njegovih zločina. Da se to spriječi, doći ću zatražiti posvetu Rusije (u prvoj verziji oca Gonzage da Fonsece pisalo je ‘svijeta’ umjesto ‘Rusije’, nap.) mojemu Bezgrješnom Srcu i pričest prvim subotama kao zadovoljštinu.

Ako se učini po mojim zahtjevima, Rusija će se obratiti i nastupit će mir; ako ne (u prvoj verziji oca Gonzage da Fonsece pisalo je ‘isprazna propaganda’, nap.a.), rasut će svoje zablude širom svijeta, potičući ratove i progone Crkve. Dobri će podnositi mučeništva, Sveti Otac mnogo će morati trpjeti; brojni će narodi biti uništeni. Moje će Bezgrješno Srce na koncu pobijediti. Sveti Otac posvetit će mi Rusiju, Rusija će se obratiti i svijetu će biti darovano razdoblje mira.“, piše bitno.net

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.