(FOTO) Papa Franjo mladima u Litvi: ‘Ne padnite u napast da postanete sebični i površni pred boli bližnjih’

Foto: zenit.org

Papa Franjo doputovao je u subotu, 22. rujna u Litvu. Po dolasku u glavni grad Vilnius, na početku svoga pastirskog pohoda trima baltičkim zemljama papu Franju je u predsjedničkoj palači primila predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė. Papa se upisao u knjigu posjetitelja, te razmijenio darove, a potom se ispred palače obratio predstavnicima državnih vlasti, civilnoga društva i diplomatskoga kora akreditiranog u Litvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozdravljajući Papu, predsjednica Grybauskaitė zahvalila je Papi na pohodu, jer je, kako je naglasila „ovaj posjet veliki dar“. Podsjetila je kako se obilježava obljetnica uspostave države, a Sveta Stolica je uvijek podržavala ideju slobodne Litve. Upravo je Sveta Stolica bila među prvima koja je priznala neovisnost ove zemlje.

Na početku svoga govora Papa je rekao kako s radošću i nadom započinje ovaj pohod baltičkim zemljama koje su prema riječima pape Ivana Pavla II. „svjedoci ljubavi za vjersku slobodu“ (usp. Vilnius, 4. rujna 1993.).

„Proslava neovisnosti znači zaustaviti se u vremenu i obnoviti sjećanje”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući litavskom narodu na gostoprimstvu, istaknuo je kako se ovaj posjet odvija u posebnom vremenu važnom u životu jednoga naroda, jer se obilježava sto godina neovisnosti. Naglasio je kako je prošlo stoljeće bilo obilježeno mnogim kušnjama i patnjama koje su morali podnijeti. Stoga, „proslava neovisnosti znači zaustaviti se u vremenu i obnoviti sjećanje na sve ono što vas je snažilo kao narod“, rekao je Papa, te doda kako ovaj narod ima jaku dušu koja je omogućila da nikada ne odustaje i da uvijek gradi.

Nadalje je istaknuo kako je u svojoj povijesti Litva primala narode različitih religija. Tu su mjesto za život našli Tatari, Poljaci, Rusi, Bjelorusi, Ukrajinci, Armenci, Nijemci, katolici, pravoslavci, protestanti, starokatolici, muslimani, Židovi. Svi su živjeli zajedno u miru sve do pojave totalitarnih ideologija koje su razbile mogućnost udomljavanja i zajedničkog života, sijući nasilje i nepovjerenje, podsjetio je.

Na kraju obraćanja Papa je uputio na mlade, koji su ne samo budućnost, nego i sadašnjost ovoga naroda. Samo ako pronađu mjesto za rad i rast, mogu biti graditelji novoga društva. To će pak svima omogućiti da prema sutra podignu pogled nade, poručio je Sveti Otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključujući govor, papa Franjo je izrazio nadu da će ova zemlja ispuniti svoj poziv, a to je biti most zajedništva i nade.

Papa Franjo se susreo s mladima

Na trgu ispred katedrale u Vilniusu papa Franjo se danas susreo s mladima. Kao i u sličnim prigodama, i ovoga puta Papa je prvo poslušao svjedočanstvo dvoje mladih, Monice kojoj je preminuo otac, te Jonasa koji živi zahvaljujući doniranom organu. Skupina mladih kroz ples je pokazala kako se suočavaju s izazovima, a izlaz nalaze u vjeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obraćajući se mladima, Papa je posebno naglasio potrebu svijesti identiteta te zajedništva. Ne dopustite da svijet u vama učini da možete koračati sami. Sam nikud ne dolaziš. Sami ne možemo hodati. Ne padnite u napast da postanete sebični i površni pred boli bližnjih, jer ono što se događa bližnjem događa se meni. Moramo znati ići protiv struje, protiv individualizma, rekao je Papa. Posvijestio je da kršćani teže svetosti, a ona počinje od susreta i zajedništva s drugima.

Naš identitet pretpostavlja pripadnost jednome narodu

Naš identitet pretpostavlja pripadnost jednome narodu. Destilirani identitet ne postoje. Postoji samo identitet zajedničkog hoda, postoji identitet pripadnosti obitelji, narodu, postoji identitet koji ti daje ljubav, nježnost, nadu, otvorenost prema drugima, postoji identitet koji ti daje snagu za borbu, a ponekad u istom trenutku za milovati nekoga, poručio je Papa, te je uputio i na važnost molitve. U tom je kontekstu podsjetio na riječi sv. Alberta Hurtada „Isus i ja, apsolutna većina”. Isus nas poziva da izađemo iz samih sebe kako bi riskirali i licem u licem susreli se s drugima. „Vjerovati u Isusa često znači veliki skok u vjeri, skok u bezdan i to nas plaši. Ne bojte se, budite hrabri: slijediti Isusa u nama pobuđuje život i daje nam smisao, i daje nam da se osjećamo dijelom zajednice i koja nas hrabri. Dragi mladi: ne bojte se sudjelovati u revoluciji s njim, on vas poziva na revoluciju nježnosti. Život je stalni hod, traženje pravoga puta. Budite mladi na putu, ne mladi labirinta. Ne bojte se odlučiti za Isusa, prigrliti njegovo evanđelje. On neće nikad izaći iz vašeg života, on će biti uvijek onaj koga ćete susretati na vašim putovima“, poručio je Papa.

Na kraju ih je još jednom ohrabrio, da ne zaborave svoje korijene. „Mislite na prošlost, razgovarajte sa starijima. Neka vam oni govore o povijesti vaše zemlje, radosti, patnje, boli i na taj način upoznat ćete vaše korijene i moći ćete ići sa svojim narodom naprijed u budućnost hrabri i snažniji“, rekao je mladima Sveti Otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije blagoslova, papa Franjo je nadbiskupu Vilniusa Gintarasu Grušasu predao poklon kalež, a potom su mladi pjesmom izrekli molitvu za Papu. Na kraju susreta Papa je svima udijelio svoj blagoslov. Papa je potom pohodio katedralu, te je pred kip Gospe Sibirske položio cvijeće i zadržao se u kratkoj molitvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.