Papa Franjo o zabrani Božića u dokumentu EK: U povijesti su mnoge diktature to pokušale učiniti

Papa Franjo
epa09595148 Pope Francis delivers a speech as he presides over the Holy Mass on the 'Solemnity of Our Lord Jesus Christ King of the Universe,' on the XXXVI World Youth Day (WYD), in Saint Peter's Basilica, Vatican City, 21 November 2021. EPA/FABIO FRUSTACI

U razgovoru s novinarima na povratnom letu iz Grčke u ponedjeljak, 6. prosinca, papa Franjo je za dokument EU-a u kojem se ne preporučuje korištenje izraza “Božić” rekao da je to anakronizam “razvodnjenog sekularizma”. Izjavio je i da je spreman poći u Moskvu na idući sastanak s patrijarhom Kirilom, prenosi IKA Vatican News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povijesti su mnoge diktature to pokušale učiniti. Sjetite se Napoleona: još od toga doba… Sjetite se nacističke, komunističke diktature… to je svojstveno razvodnjenom sekularizmu i osuđeno je na neuspjeh, rekao je Papa komentirajući interni dokument Europske komisije pod nazivom Union Of Equality u kojem se predlažu smjernice Europske komisije za inkluzivnu komunikaciju te su navedeni kriteriji koje treba usvojiti za zaposlenike Komisije u vanjskoj i internoj komunikaciji. U internom dokumentu se, među ostalim, preporučuje službenicima da ne trebaju polaziti od pretpostavke da svatko slavi Božić te da stoga umjesto izraza “božićni blagdani” u nekim situacijama radije koriste izraz “doba praznika/blagdana”. Dokument je ubrzo povučen.

Papa spreman otići u Moskvu

Europska unija se mora vratiti idealima otaca utemeljitelja, a to su bili ideali jedinstva, veličine, i paziti da ne krene putem ideološke kolonizacije. To bi moglo završiti podjelom među zemljama i biti uzrokom propasti Europske unije. Europska unija mora poštivati svaku državu i njezin unutarnji ustroj, raznolikost zemalja, a ne da ih želi činiti jednolikima. Mislim da to neće učiniti, to joj nije namjera, ali tu valja biti na oprezu…. Svaka zemlja ima svoju posebnost, ali svaka je otvorena drugima. Suverenost Europske unije je suverenost braće u jedinstvu u kojoj se poštuje individualnost svake zemlje. I budno paziti da ne postane nositeljicom ideološke kolonizacije. Zato je pitanje Božića anakronizam, istaknuo je Papa.

Papa Franjo u razgovoru s novinarima je izjavio da je spreman otići u Moskvu na idući sastanak s partijarhom Kirilom, što bi bio prvi put da neki papa putuje u glavni grad Rusije. „Spreman sam otići u Moskvu i razgovarati s bratom“, rekao je Papa novinarima u zrakoplovu na povratku iz posjeta Cipru i Grčkoj. Dodao je da bi ovaj tjedan u Rim trebali doći visoki dužnosnici Ruske Pravoslavne Crkve kako bi dogovorili mjesto i vrijeme susreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.