Papa Franjo odao priznanje otvorenosti Ivana XXIII. pravoslavcima

Papa Franjo je u četvrtak još jednom odao priznanje Ivanu XXIII. kojega će u travnju proglasiti svetim, podsjetivši na njegovu otvorenost i blagonaklonost prema Istočnim crkvama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Otac je primio katoličke biskupe iz malene Crkve u Bugarskoj.

Podsjećajući da je Ivan XXIII., rođen kao Angelo Giuseppe Roncalli, bio apostolski izaslanik (predstavnik Svete Stolice) u Bugarskoj od 1925. do 1934., spomenuo se njegovih riječi koje je bio uputio Bugarima na odlasku. “U koju god zemlju u svijetu da dođem, ako netko iz Bugarske bude prolazio pokraj moje kuće, noću, kroz životne teškoće, naći će ondje upaljenu lampu. Neka pokuca! Nikad ga nećemo pitati je li katolik ili pravoslavac! Brate, Bugarine, uđi!”, rekao je mons. Roncalli koji je 1958. na Petrovoj stolici zamijenio Pija XII.

Papa Franjo je usto zamolio biskupe da patrijarhu Neofitu prenesu njegov “srdačan pozdrav”, preporučivši im da osnaže dijalog s Pravoslavnom crkvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je također odao počast “prvom slavenskom papi”, Ivanu Pavlu II. koji je 2002. posjetio Bugarsku. No napose je istaknuo bratsku ljubav s kojom je svima pristupao Ivan XXIII., na kojega gleda kao na župnika bliskog običnim ljudima, kao što je i sam.

Dva i pol mjeseca do dvostruke kanonizacije, Roncallija i Wojtyle, iznenađuje podudarnost značaja i gledišta pape Franje i Ivana XXIII., konzervativca koji se odlikuje neposrednošću i dobrohotnošću.

Franjo je, prekršivši pravila, zanemario svjedočanstvo o čudu – koje je inače nužno da bi se provela kanonizacija – kako bi ubrzao proglašenje svetim Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. 27. travnja. Dolazak stotina tisuća vjernika iz cijelog svijeta, napose iz Poljske, očekuje se na toj svečanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.