Vlada: HRT u gubitku 30 milijuna kuna, negativan trend likvidnosti, nedovoljna vlastita proizvodnja

Vlada je danas prihvatila i u saborsku proceduru uputila izvješća o radu i poslovanju HRT-a za 2012. godinu, te Izvješće o radu Programskog vijeća HRT-a i provedbi programskih načela i obveza HRT-a za razdoblje od 19. studenoga 2012. do 31. prosinca 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta su izvješća već bila stavljena na dnevni red sjednice Hrvatskog sabora, ali su povučena jer Vlada nije dostavila svoje mišljenje.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić kazala je kako je iz Izvješća o poslovanju HRT-a za 2012. razvidno negativno poslovanje s gubitkom od 30 milijuna kuna te negativan trend likvidnosti.

Ističe i kašnjenje u pokretanju Trećeg i Četvrtog programa HTV-a, kao i nedovoljnu pokrivenost s vlastitom proizvodnjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano uz Izvješće o radu i provedbi nadzora zakonitosti rada i financijskog poslovanja HRT-a u 2012. godini, koje podnosi Nadzorni odbor (NO), ministrica upozorava kako ga obilježava popis niza utvrđenih nepravilnosti i disfunkcionalnosti u radu NO koji je radio do 30. studenoga 2012. godine, a na čelu mu je bila Silvija Luks.

U sljedećem izvješću, jer sadašnji NO radio je u 2012. samo mjesec dana, utvrdit će se sve posljedice evidentne disfunkcionanosti rada u 2012., dodala je.

U Izvješću o radu Programskog vijeća HRT-a i provedbi programskih načela i obveza HRT-a za razdoblje od 19. studenoga 2012. do 31. prosinca 2013., nastavlja Zlatar Violić, Vijeće upozorava na niz nedostataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo je potreba bolje koordinacije između uprave tj. ravnateljstva HRT-a i Programskog vijeća.

Programsko vijeće, navodi ministrica, ističe da od strane uprave ne dobivaju dovoljno podataka za kvalitetnu analizu jesu li ispoštovani svi programski uvjeti.

Vijeće upozorava na smanjenje vlastitog programa HRT-a, trend komercijalizacije javnog servisa na štetu onog što se smatra tradicionalnim servisom te sporost u restrukturiranju Informativno-medijskog servisa, navela je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Zoran Milanović kazao je kako ga kao predsjednika Vlade zanimaju samo financije i financijska konsolidacija HRT-a.

Ne želim utjecati na program već očekujem financijsku konsolidaciju HTV-a, o kvaliteti svatko ima svoje mišljenje, rekao je.

“Financije me zanimaju kao predsjednika Vlade i prema tome ću se orijentirati”, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.