Papa Franjo u Panami upozorio na jednu od najvećih hereza modernog doba

Foto: fah

“Bog zna što znači biti umoran i istrošen, i on je ovdje da nam pomogne s našim umorom”, naglasio je Papa Franjo u svojoj propovijedi na prvoj misi koju je vodio u Panami u katedrali Santa Maria La Antigua, tijekom trećeg dana svoga apostolskog posjeta ovoj zemlji kako bi proslavio Svjetski dan mladih. Također je posvetio oltar u novouređenoj katedrali za vrijeme svete mise za svećenike, redovnike i pripadnike laičkih pokreta, koji su došli ne samo iz Paname, već i iz cijele Srednje Amerike, javlja Zenit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iscrpljenost koja je popraćena “ranjenom Crkvom”

U svojoj propovijedi Papa Franjo je upozorio na umor nade, ističući da postoji zamor od svih obveza, svakodnevnih zadataka i tako dalje, ali onda drugi tip osobito dubok, povezan s ovom teškom fazom u kojoj Crkva i njezini vjernici žive.

“Umor od nade dolazi od promatranja Crkve ranjene grijehom, koja je tako često propustila čuti sve one krikove koji su odjekivali – vapaj Učitelja:” Bože moj, zašto si me ostavio? “, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo se naviknuti na život s umorom nade prije neizvjesne i nepoznate budućnosti, kazao je, napominjući: “To može otvoriti put sivom pragmatizmu da se smjesti u srce naših zajednica. Sve se očigledno nastavlja kao i obično, ali u stvarnosti, vjera se raspada i propada. ”

Jedna od najvećih hereza

Također je upozorio na jednu od najvećih krivovjerja našeg vremena, naime da Gospodin i Crkva nemaju više što reći u današnjem svijetu koji se stalno mijenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Razočaran stvarnošću koju ne razumijemo ili mislimo da nema mjesta za našu poruku, možemo otvoriti vrata jednoj od najgorih mogućih krivovjerja u naše vrijeme: pojam da Gospodin i naše zajednice nemaju što reći ili pridonijeti novom svijetu koji se sada rađa. ”

Ono što je nekad postalo sol i svjetlo za svijet, istaknuo je, završava ustajao i istrošen.

Usprkos ovom umoru, Sveti Otac ih je ohrabrivao, potičući ih da “nađu hrabrosti da se očiste i da ponovno steknu najautentičniji dio naših karizmi utemeljenja – koje nisu samo za vjerski život, već za život Crkve u cjelini.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Otvorimo vrata i pustimo da se naša umorna nada bez straha vrati u dubok izvor naše prve ljubavi, kad je Isus prešao naš put, gledao nas s milosrđem i zamolio da ga slijedimo.” oživimo sjećanje na taj trenutak kad su nam se oči susrele, trenutak kad smo shvatili da nas voli, ne samo osobno, već i kao zajednicu. ”

“To znači da treba slijediti naše korake i, u kreativnoj vjernosti, slušati kako Duh nadahnjuje naša specifična djela, pastoralne planove ili strukture … –  Duh Sveti udahnuo dao je život i svježinu u određenom trenutku povijesti, kad se sva nada i dostojanstvo činilo ugušenim i slomljenim utemeljiteljima vaših zajednica, instituta, biskupima i svećenivcima koji su utemeljili vaše zajednice. ”

Isus će učiniti sutra – kao što je učinio jučer

“Moramo živjeti bez straha, odgovoriti životu sa strašću povezani s ovim povijesnim trenutkom, uronjeni u stvarnost, sa strašću ljubavnika …”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iscrpljena nada može biti obnovljena, rekao je, dodajući da će “uživati ​​u tom posebnom srcu “koje se ne boji vratiti na mjesto svoje prve ljubavi i pronaći, u izazovima pred nama danas, istu pjesmu , iste poglede koji su nadahnuli pjesmu i poglede onih koji su išli prije nas. ”

Nakon mise u Santa María La Antigua, Papa je otišao u sjemenište, gdje je ručao s nadbiskupom Paname, Joséom Domingom Ulloom Mendieta, i 10 mladih ljudi iz cijelog svijeta.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.