Papa u Africi: Upoznajte živu Crkvu u DR Kongu u kojem živi 52 milijuna katolika

kongu
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah

Papa Franjo, dolaskom u Demokratsku republiku Kongo ovog tjedna, započeo je svoje ovogodišnje prvo apostolsko putovanje. Iako je nama u Hrvatskoj ta zemlja posljednjih mjesec i pol dana u fokusu zbog afere Zambija i uhićenja osmero hrvatskih državljana zbog sumnje na trgovinu djece iz Konga, u ovom pregledu vam donosimo pregled žive Katoličke crkve u DR Kongu koja u toj zemlji skrbi za tisuće škola i bolnica te 28 kolonija gubavaca. U njoj djeluje i deset hrvatskih misionara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

52 milijuna katolika

Prema statistikama Vatikana, Demokratska Republika Kongo (DRC) ima više od 52 milijuna vjernika katolika, od ukupno 95 milijuna stanovnika.

To je stado koje igra značajnu ulogu u kongoanskom društvu, ne samo duhovnom nego i u pružanju ključnih usluga u zemlji koja se prostire na više od dva milijuna četvornih kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolička crkva u Kongu podupire više od 13.100 osnovnih škola u zemlji i gotovo 50% zdravstvenih ustanova.

DR Kongo ima najveći broj katoličkih zdravstvenih ustanova u Africi – 2185 – a slijede Kenija s 1092 i Nigerija s 524 ustanove.

Dok su neke od zdravstvenih ustanova u početku financirali Vatikan i zapadne zemlje, zbog kroničnog nedostatka ljudskih, medicinskih, materijalnih i financijskih resursa u državnim zdravstvenim ustanovama, lokalna crkva je pojačala i razvila zdravstvene ustanove i rasporedila medicinske radnike u biskupije diljem zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U početku su bile subvencije sa Zapada. Oni bi nas podržali u kupnji medicinske opreme, a to bi moglo malo pojeftiniti troškove skrbi. Sada ne dobivamo veliku pomoć, ali prilozi lokalne crkve podupiru rad”, rekao je. Romian Kasongo, liječnik koji radi u bolnici Saint Paul u Lukasiju, kao i u Lubumbashiju. U pokrajini Greater Katanga na jugoistoku zemlje, Crkva ima 236 zdravstvenih ustanova.

“Crkva ne može propovijedati izgladnjelom ili bolesnom čovjeku”

“Crkva ne može propovijedati izgladnjelom ili bolesnom čovjeku. Izgladnjeli želudac nema uši. Stoga smo pokrenuli poljoprivredne, zdravstvene i obrazovne programe kako bismo poboljšali društveni život naših ljudi, uz njihov duhovni rast. Naša misija je evangelizirati zdravog čovjeka”, dodao je Kasongo.

Kongoanski narod poznaje ratove više od tri desetljeća, posebno u istočnom dijelu zemlje. To je dovelo do nerazvijenosti i uništenja postojeće infrastrukture, uključujući bolnice i škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Papa u DR Kongu: Ne možemo se naviknuti na krv koja već desetljećima teče ovom zemljom

Uz koordinaciju biskupijskog ureda za medicinsku djelatnost, mjesna je Katolička crkva izgradila nove zdravstvene ustanove dostupne svima, bez obzira na politička ili vjerska opredjeljenja, prenosi Nation.

>Papa Franjo krenuo na 40. apostolsko putovanje: Boravit će u DR Kongu i Južnom Sudanu

“Crkva ne ograničava pristup našim zdravstvenim ustanovama. Mi nemamo politički ili vjerski karakter. Vjerujemo u ekumenizam bez diskriminacije”, rekao je Bernard Nzemba, koordinator Komisije za pravdu i mir.

Papa Franjo razumije probleme DR Konga

Predsjednik kongoanske biskupske konferencije, nadbiskup Kisanganija, Marcel Utembi Tapa, kaže:

“Papa Franjo uvijek je izražavao svoje suosjećanje, blizinu i naklonost prema kongoanskom narodu koji proživljava teške patnje. Suvereni Papa, koji dolazi kao umjetnik mira i kao apostol pomirenja, ne dolazi samo utješiti, utješiti, ohrabriti i donijeti gazeći i ljubeći kongoansko tlo, on dolazi izliti božanske blagoslove. On također razumije probleme DR Konga. Time donosi novi život podupirući napore kongoanske vlade za pomirenje, mir i razvoj”, rekao je Tapa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Dva afrička Konga u kontekstu afere Zambija: Povijest i razlike dviju država koje je pomiješao šef Vrhovnog suda

Hrvatski misionari u Kongu

Prema podacima na stranici Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj, u DR Kongu djeluje čak deset hrvatskih misionara.

To su s. Samuela Šimunović, s. Romana Baković, s. Mislava Prkić, s. Mirjam Penić, s. Mirabilis Višić, s. Erika Dadić, s. Blaženka Barun, s. Adriana Galić, fra Pero Čuić i fra Ilija Barišić.

Katolička crkva u DR Kongu u brojkama (izvor: Vatikan)

  • 52 milijuna katolika
  • 62 biskupa
  • 4,216 dijecezanska svećenika
  • 1,946 svećenika iz redovničkih zajednica
  • 237 misionara laika
  • 76,794 kateheta
  • 8,466 katolika po svećeniku

Obrazovne ustanove koje podupire Crkva

  • 13,140 vrtića i osnovnih škola
  • 5,405 srednjih škola
  • 126 visokoškolskih i fakultetskih ustanova

Zdravstvene ustanove koje podupire Crkva

  • 395 bolnica
  • 1,670 klinika
  • 28 kolonija gubavaca
  • 96 domova za starije i nemoćne
  • 212 sirotišta
  • 82 obiteljska centra

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.