Petir: ‘Nasilni ulazak u crkvu uoči Uskrsa, nazivanje Isusa ‘židovskim zombijem’, nije sloboda medija već napad na vjerske slobode’

Foto: Marijana Petir

Nasilni ulazak u crkvu uoči Uskrsa, nazivanje Isusa „židovskim zombijem“ a križ muškim spolovilom nikako ne spada u slobodu medija već je riječ o napadu na vjerske slobode koje su u samom srcu ljudskih prava, europske kulture, njenih korijena i identiteta. Članak 18. Opće deklaracije o ljudskim pravima (1948.) najutjecajnija je potvrda vjerske slobode u ljudskoj povijesti a tri slobode koje garantira: slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti, utoliko su jedinstvene jer ih je nemoguće negirati, prevladati niti uništiti.”, ističe bivša hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u osvrtu kojim upozorava da napadi na kršćane iz godine u godinu rastu.

> (VIDEO) Pitanje za ministra Božinovića: ‘Vrijede li jedna pravila za don Josipa iz Splita, a druga za Đorđa iz Daruvara?’

> Dr. Markić: ‘Zašto vijest nije 2499 svećenika koji ne služe misu za narod u crkvama, već je vijest 1 koji je služi?’

Komentar Marijane Petir prenosimo u cijelosti:

Iako vrlo rijetko komentiram postupanja i objave medija, imajući razumijevanja za medijske slobode i velik društveno koristan doprinos medija, moram podsjetiti da svaka #sloboda može ići do one granice do koje ne ugrožava slobodu drugog. Nasilni ulazak u crkvu uoči Uskrsa, nazivanje Isusa „židovskim zombijem“ a križ muškim spolovilom nikako ne spada u slobodu medija već je riječ o napadu na vjerske slobode koje su u samom srcu ljudskih prava, europske kulture, njenih korijena i identiteta. Članak 18. Opće deklaracije o ljudskim pravima (1948.) najutjecajnija je potvrda vjerske slobode u ljudskoj povijesti a tri slobode koje garantira: slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti, utoliko su jedinstvene jer ih je nemoguće negirati, prevladati niti uništiti. Posljednjih godina sve su brojniji dokazi da se #antikršćanski napadi šire u Europi. Bilo da je riječ o vandalizmu na crkvenim objektima i njihovom oštećivanju, ili pak o netoleranciji ili ograničenjima na slobodu govora, slobodu vjerovanja i slobodu okupljanja za kršćane, takvi napadi iz godine u godinu rastu.

U Hrvatskoj već godinama bilježimo napade na organizatore kršćanskih civilnih inicijativa, svećenike i biskupe koji pozivaju na življenje Evanđelja, vjernike koji svjedoče svoju vjeru…

Reakcije nadležnih institucija uglavnom izostaju. Voljela bih znati kako će na ove posljednje napade reagirati nadležna tijela i što će poduzeti temeljem zakona? Prati li i jedna državna institucija kako se u Hrvatskoj poštuju vjerske slobode i izvještava li o tome? Što radi pučka pravobraniteljica koja je “čuvarica” Zakona o suzbijanju diskriminacije?

Primjerice u Francuskoj, Ministarstvo unutrašnjih poslova je izvijestilo da je bilo registrirano 1.063 „antikršćanskih“ napada. Spomenuto je da je od 1.063 slučaja, oko 100 bilo nasilje nad kršćanima, dok su ostali bili usmjereni prema kršćanskim objektima, poput crkava i groblja. Njemačko ministarstvo je u svom izvješću 2018. godine navelo 121 jedan antikršćanski zločin koji je službeno registriran. U Alpama i Bavarskoj napadnuto je i oskrnavljeno oko 200 crkava. 2017. godine Open Doors je u Švedskoj proveo istraživanje azilanata koji su bili izloženi diskriminaciji, netoleranciji i progonu na temelju svoje kršćanske religije. Prema istraživanju, „123 sudionika u ovom istraživanju su ukupno doživjela najmanje 512 incidenata. Od 123 sudionika, samo 33 osobe su prijavile policiji barem jedan od tih događaja. Nadalje, policiji je prijavljeno samo 10% ukupnog broja doživljenih incidenata (49 od 512).

Opravdano je pretpostaviti da postoji velika mračna brojka sa značajno više ljudi koji su u Švedskoj pogođeni progonom zbog njihove vjere nego što je ovo istraživanje moglo zabilježiti. ” Kršćani su sve više na meti, izloženi zlostavljanju, zastrašivanju i diskriminaciji širom Europe zbog svoje vjere. Kao što je #OESS s pravom preporučio još 2011. godine u svojoj Rezoluciji o suzbijanju netolerancije i diskriminacije kršćana na području OESS-a, pokreće se „javna rasprava o netoleranciji i diskriminaciji kršćana i osigurava se pravo kršćana na puno sudjelovanje u javnom životu.”

Hrvatska predsjeda Vijećem EU i trebala bi ovo pitanje staviti na dnevni red tijekom svog predsjedanja, ne samo zato što su vjerske slobode temelj ljudskih prava već i stoga što netolerancija i diskriminacija prema kršćanima u Hrvatskoj i Europi raste, a nitko ništa ne poduzima. Identitet Europe snažno je uvjetovan kršćanstvom i samo potpunim razumijevanjem te činjenice možemo razgovarati o ljudskim pravima i europskim vrijednostima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr