Pobožnost križnog puta – kako je nastala i kako se moli?

Foto: putevimilosti.com

Korizma je, vrijeme kada se vjernici pripremaju za svetkovinu Uskrsa. To je razdoblje posta, pokore, odricanja i razmatranja Isusove muke koje se najčešće odvija kroz pobožnost križnog puta. Križni se put u ovim danima moli u crkvama i obiteljskim domovima, a molitelji se služe se tekstovima iz molitvenika, onima koje su napisali sveci ili pak onima koje sami sastave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobožnost se sastoji od 14 postaja od kojih se u svakoj razmatra jedan trenutak Isusova križnog puta – od kada ga osuđuju na smrt do njegova polaganja u grob nakon smrti na križu. Postaje su sljedeće:

1. Isusa osuđuju na smrt
2. Isus prima na se križ
3. Isus pada prvi put pod križem
4. Isus susreće svoju svetu Majku
5. Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ
6. Veronika pruža Isusu rubac
7. Isus pada drugi put pod križem
8. Isus tješi jeruzalemske žene
9. Isus pada treći put pod križem
10. Isusa svlače
11. Isusa pribijaju na križ
12. Isus umire na križu
13. Isusa skidaju s križa
14. Isusa polažu u grob

Postaje su nadahnute izvještajima iz Evanđelja (poput postaje “Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi” i “Isus tješi jeruzalemske žene”) ili pak kršćanskom predajom (poput postaja “Isus susreće svoju svetu Majku” i “Veronika pruža Isusu rubac”).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je nastala pobožnost križnog puta?

Pobožnost križnog puta nastala je kao plod hodočašća vjernika u Jeruzalem i Svetu zemlju i obilaženja mjesta kojima je Isus prolazio noseći križ. Broj postaja je kroz povijest varirao, ali u 17. i 18. stoljeću on je utvrđen na 14 navedenih postaja te su se prikazi postaja počeli postavljati u crkvama – najprije franjevačkim, a zatim i ostalima.

U hrvatskom narodu pobožnost križnog puta vrlo je raširena te se u pojedinim svetištima nalaze postaje na otvorenom. Najpoznatije su u Mariji Bistrici, na brijegu sa stražnje strane crkve. Ovaj križni put postavljen je u 20. stoljeću po zamisli zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. Za hodočasnike nešto naporniji križni put nalazi se na brdu Križevac u Međugorju, na čijem je vrhu veliki križ postavljen još 1934. godine u spomen 1900. godišnjice Muke Isusove. Svoj križni put na otvorenom ima i trsatsko svetište te brojna druga mjesta u različitim hrvatskim krajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavite i vi pobožnost križnog puta i duhovno se pripremite za Uskrs!

Da biste molili križni put treba vam samo dobra volja, nešto vremena i tekst molitve. Prekrasna molitva križnog puta je ona “Pođi za mnom” pokojnog Tomislava Ivančića, svećenika i utemeljitelja hagioterapije. Taj tekst križnog puta moguće je pronaći na stranicama župe Zamet, a u dostupan je i u sljedećem videu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od vremena pape Ivana Pavla II. svakog Velikog petka održava se križni put s papom u rimskom Koloseumu. Dok je bio zdrav Ivan Pavao II. osobno je nosio križ od postaje do postaje. Ovoj pobožnosti redovito prisustvuju tisuće vjernika. Iznimno, prošle je godine papa Franjo predvodio molitvu križnog puta umjesto kod Koloseuma, na trijemu bazilike Sv. Petra bez prisutnosti hodočasnika zbog pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.