Počeli Dani Frane Petrića u Cresu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Znanstveni skup 24. Dani Frane Petrića koji je počeo u ponedjeljak u Cresu sastoji se od međunarodnog interdisciplinarnog simpozija “Zdravlje i kultura” te međunarodnog simpozija “S Petrićem u žarištu: hrvatski filozofi u europskom kontekstu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na otvaranju su govorili predsjednik Hrvatskog filozofskog društva i predsjednik Organizacijskog odbora “Dana Frane Petrića” Vladimir Jelkić, predsjednica Programskog odbora simpozija Zdravlje i kultura Nada Gosić, a sudionike su pozdravili predstavnici grada Cresa i Primorsko-goranske županije. Nakon svečanosti otvaranja prvo plenarno predavanje pod naslovom “Diskutabilno pitanje zdravlja” održao je bosanskohercegovački filozof Predrag Finci koji posljednjih 20 godina živi i radi u Londonu.

Međunarodni interdisciplinarni simpozij Zdravlje i kultura održava se do 23. rujna kroz izlaganja i diskusije tematizirat će se uloga zdravlja u formiranju kulture. U ovom kontekstu se kultura drži područjem dijaloga, susreta, suočavanja argumenata, problematiziranja, aktualiziranja, suradnje i postizanja kompromisa među različitim znanstvenim, stručnim, etičkim, društvenim i političkim perspektivama koje pridonose razumijevanju odnosa zdravlja i kulture, navodi organizator skupa, Hrvatsko filozofsko društvo. Na skupu će sudjelovati izlaganjima šezdesetak znanstvenika različitih profila, a rad će se odvijati u dvije paralelne sekcije, na hrvatskom i engleskom jeziku.

Međunarodni simpozij “S Petrićem u žarištu: Hrvatski filozofi u europskome kontekstu” održat će se u nastavku skupa, od 23. do 26. rujna. Na simpoziju će govoriti 15-tak znanstvenika filozofa, teologa i povjesničara, koji se bave istraživanjem i njegovanjem hrvatske filozofske i kulturne baštine, uključujući djelo Frane Petrića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlaganja i rasprave na simpoziju podijeljeni su na pet sesija, “Četiri pristupa renesansi”, “Filozofska nastava i versifikacija tijekom 18. stoljeća”, “Protestantska sastavnica hrvatske renesansne filozofije”, “Srednjovjekovna filozofija i znanost” te “Filozofske tradicije u Hrvatskoj nakon 1847”.

“Dani Frane Petrića” obuhvaćaju i projekt popularizacije znanosti 3. znanstveni inkubator: Trening za znanstvena istraživanja. Ovaj projekt, čiji su idejni začetnici i provoditelji Hrvatsko filozofsko društvo, Hrvatsko bioetičko društvo i Udruga Mala filozofija, želi učenicima srednjih škola približiti način rada na znanstvenim istraživanjima i upoznati ih s osnovnim elementima takvoga istraživanja, metodama rada i načelima znanstvene čestitosti. Tema znanstvenog inkubatora ove godine je “Zdravlje, znanost i kultura”. U programu sudjeluje dvadesetak učenika iz pet hrvatskih srednjih škola.

Filozof i polihistor Frane Petrić rodio se u Cresu 1528., a umro u Rimu 1597. S deset godina otišao je iz Cresa, a u Italiji i Njemačkoj studirao je filozofiju i matematiku. Predavao je filozofiju na sveučilištima u Ferrari i Rimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostavio je mnoga pisana djela, među kojima se posebice ističe kapitalno djelo “Nova sveopća filozofija”. U njemu izlaže vlastitu originalnu prirodno-filozofijsku sliku svijeta, ugrađujući elemente mnogih različitih struja, mišljenja, filozofsko-teoloških, metafizičkih i znanstvenih spekulacija. Njegove filozofske ideje preuzeli su veliki mislioci kao što su Giordano Bruno, Isaac Newton i Rene Descartes.

Petrić se bavio i muzikologijom, književnom teorijom, teorijom jezika i procesa razumijevanja, fizikom i drugim znanstvenim disciplinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.