Počinje zahtjevna konstrukcijska obnova zagrebačke katedrale

katedrala
Foto: Snimka zaslona, Izvor: HRT

Ovaj Božić bit će prvi nakon 141 godinu na koji se u zagrebačkoj katedrali neće služiti misa. Početkom sljedeće godine kreću prvi radovi na konstrukcijskoj obnovi. Vrh katedrale razgradit će se komad po komad kako bi se osigurali tornjevi. Nakon toga slijedi sanacija svodova, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

35 metara metara u dubinu buši se tik uz katedralu kako bi se utvrdila čvrstoća terena. Pregledava se i kamen od kojeg je sagrađena. Utvrđuju se kaže izvanredni profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Petar Hrženjak – vrste i varijeteti ugrađenog kamena, stupanj oštećenja i trošnost.

Skele do 100 metara, s brzim liftovima

Sve što ispitaju stručnjaci za kamen, drvo ili konstrukciju, ukupno njih više od 50, završava na Građevinskom fakultetu kod profesora Damira Lazarevića, autora koncepta konstrukcijske obnove. Nakon blagdana, najavljuje, počinju prvi konkretni radovi.

– Dolaze dvije skele koje idu od kote 40 do 100 metara, s brzim liftovima s jedne i druge strane, i onda ide dosta zahtijevan posao razgradnje na toj velikoj visini. Nakon toga ćemo ukloniti sve ostale elemente i stabilizirati svodove, najavljuje prof. Hrženjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će skinuto 75 tona materijala

Dosad je s katedrale skinuto 25 tona materijala, u sljedećoj fazi skinut će se još 50 tona, odnosno dodatnih 10 metara sa samoga vrha. Skele u unutrašnjosti privremeno su rješenje za krhkost potresima načete konstrukcije.

– Konstruktivna obnova katedrale za nas koji to promatramo sa strane je nešto što mi u biti nećemo vidjeti, ali bi ta obnova trebala doprinijeti da katedrala bude stabilna i da bude protuopotresno otpornija, kaže mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog.

Katedrala otvara vrata uoči idućeg Božića

Zadnja misa u katedrali služena je 27.12.2020. u 18. sati. Stručnjaci koji rade na konstrukcijskoj obnovi nadaju se da će katedrala ponovno otvoriti svoja vrata vjernicima uoči Božića sljedeće godine. Ona će biti sigurna za građane, ali kompletna sanacija trajat će još godinama, najavljuje Lazarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za konstrukcijsku obnovu odobreno je 194 milijuna kuna iz Europskog fonda solidarnosti. Sredstva će osigurati onako kako budu napredovali radovi, najavila je ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.