Pokojni prof. Ivančić o Benediktu: ‘Bili smo prijatelji, bio je svet i čudesan teolog i intelektualac’

Foto: hagio.hr

Nakon smrti pape Benedikta XVI., donosimo zanimljive riječi o njemu pokojnog hrvatskog profesora i svećenika, utemeljitelja hagioterapije, vlč. Tomislava Ivančića. Podsjetimo, upravo smo jučer obilježili obljetnicu smrti prof. Ivančića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Prof. Marin za Narod.hr o papi Benediktu, njegovom odnosu prema Stepincu, Hrvatskoj…
> Šesta godišnjica smrti Tomislava Ivančića: Okrugli stol na temu ‘Proročka dimenzija u životu i djelu Tomislava Ivančića’

Citate prenosimo sa stranice hagio.hr.

Benedikt XVI. bio je teolog i intelektualac kojeg su vrhunski intelektualci mogli cijeniti. Bio je svet i čudesan, ali znamo da je proživljavao teške, možda najteže trenutke za Crkvu jer su ga napadali.

(Razgovori s Tomislavom Ivančićem)

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svome Apostolskom pismu Porta fidei. kojim je proglasio Godinu vjere papa Benedikt je između ostalog je napisao: “Obnova Crkve postiže se također svjedočanstvom koje svojim životom daju vjernici: vjernici su samim svojom životom pozvani oko sebe širiti svjetlo Riječi istine koju nam je Gospodin Isus ostavio”.

(Vapaj za dobrim ljudima., Tomislav Ivančić)

 

Papa Benedikt XVI. u motu propriu “Ubicumque et semper” naglašava da je nova evangelizacija “nova” jer je novi kontekst u kojem živi naš suvremenik, koji je često zaveden teorijama i ideologijama, te se stoga nužnost novoga govora shvatljivog današnjem čovjeku ne smije nikako zanemariti. Svjestan toga ovaj papa je 21. rujna 2010. godine osnovao Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije. On smatra da je “jedno” od posebnih obilježja našeg vremena susret s fenomenom otpadništva, koji se sve više širi u društvima i kulturama koje su stoljećima bile prožete evanđeljem. Riječ je o gubitku osjećaja za sveto što dovodi u pitanje i temlje vjere u Boga Stvoritelja i Održavatelja, kao i u objavu Isusa Krista kao jednog spasitelja te razumijevanje zajedničkih iskustva kao što su podrijetlo, kraj života, život u obitelji, poziv na moralni zakon. Stoga je proces nove evangelizacije usredotočen na obnovu kršćanske biti ljudskog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
(Put do slobodnog čovjeka u Hrvatskoj i Europi, Tomislav Ivančić)

 

Papa Benedikt i ja, prijatelji smo kao teolozi već prije bili, a i sada. Moju knjigu Hagioterapija u susretu s čovjekom smo posvetili Litverlag i ja Benediktu XVI. papi i poslali njemu. Kako se divno zahvalio preko svoga privatnog tajnika za tu knjigu. Onda sam mu poslao i svoju drugu knjigu Ako Bog umre, teološka vrlo dobra knjiga, onda i treću koju sad izdajem Obnova Crkve za obnovu svijeta.

(8. STUDIJ HAGIOTERAPIJE Zagreb 04. – 09. srpnja 2016. Godine, Tomislav Ivančić)

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suradnja u međunarodnoj teološkoj komisiji

Međunarodna teološka komisija, koju je osnovao sveti papa Pavao VI., djeluje unutar Kongregacije za nauk vjere kojoj je trenutačno na čelu prefekt kardinal Luis Ladaria. Ove godine Komisija slavi 50. obljetnicu osnutka, kao plod prvoga redovitog zasjedanja Biskupske sinode 11. travnja 1969. Tijekom proteklih 50 godina kao članovi Međunarodne teološke komisije iz Hrvatske uz aktualnoga člana rektora Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Željka Tanjića sudjelovali su još Tomislav Šagi-Bunić, Ivan Fuček, Ivan Golub i Tomislav Ivančić.

Godine 2004. papa Ivan Pavao II izabrao je Tomislava Ivančića za člana Međunarodne teološke komisije, godine 2009. papa Benedikt XVI. produžio mu je mandat u istoj Komisiji na sljedećih pet godina. Godine 2010. imenovan je papinskim kapelanom s titulom Monsignor.

Tomislav Ivančić je rekao kako je Međunarodna teološka komisija postala, na neki način, izvor mnogih biskupskih zvanja. Od 30 članova, čak njih osam imenovano je biskupima, kao i dva tajnika Komisije. Zanimljivo je da je i jedan član ove Komisije postao papa, Benedikt XVI. „Kardinal Joseph Ratzinger je prvu godinu – 2004. – predsjedao našom Komisijom, nakon čega je 2005. izabran za Papu. Komisija ima stoga jedan značajan vid u Crkvi, nosi Crkvu na jedan način jer, očito, i papa Ivan Pavao II. i papa Benedikt XVI. smatraju da je najbolje imenovati teologe za biskupe. Teolozi su uvijek kritični i ako je biskup teolog i kritičan utoliko može uvijek odgovarati na sve kritike koje se danas postavljaju Katoličkoj crkvi“, smatra Ivančić.

“Smrt nije kraj”

Za kraj, stranica donosi još jedan citat pokojnog vlč. Ivančića o smrti, koji se može povezati i sa smrću velikog pape:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Važno je da u životnoj fazi u kojoj se nalaziš, postigneš cjelovitost i složenost duše i tijela. Važno je da budeš svjestan gdje si, što još ispred tebe stoji i koliko ti je još ovdje ostati. No, važno je prije svega, da u svakom trenu budeš spreman poći. A najvažnije je znati da će tvoja smrt biti samo prolazak i da rastanak s ljudima nije konačan. Opet ćete se vidjeti tamo gdje ćeš imati dom, domovinu, slobodu i mir zauvijek.

Važno je biti tamo gdje jesi. Ne bojati se što si već tu, jer život nje prošao, on tek dolazi. Život se ne može izgubiti, on se samo stostruko dobiva. Tvoja budućnost je samo koračanje ususret nagradi. Tamo te čekaju svi oni za koje si držao da su te zauvijek ostavili. A oni su samo prije tebe stigli na cilj i čekaju te.

Život je, dakle, ipak nešto više od onoga što vidimo

(Smrt nije kraj, Tomislav Ivančić)

Tko je bio Tomislav Ivančić?

Tomislav Ivančić rođen je 30. studenog 1938. u Davoru u Župi Marije Kraljice i sv. Jurja mučenika, od oca Đure i majke Marije r. Gelemanović.

Godine 1960. stupa u Bogoslovno sjemenište u Zagrebu, a nakon 6 semestara na Katoličkom bogoslovnom fakultetu odlazi na studij u Rim.

Za svećenika je Tomislav Ivančić zaređen 1966., a godinu dana kasnije postiže licencijat, da bi 1971. doktorirao u Rimu na Katedri fundamentalne teologije s disertacijom: “Nereligiozno kršćanstvo kod Dietricha Bonhoeffera”.

Iste godine postaje asistent pri Katedri fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 1998. imenovan je dekanom tog fakulteta.

Za rektora Zagrebačkog sveučilišta Ivančić je izabran 2001., a od 2010. je profesor emeritus.

Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić imenuje ga 1983. kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog, a Sveti Otac Benedikt XVI. imenuje ga monsinjorom 2010.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 2004. članom Međunarodne teološke komisije, a na drugi mandat iste komisije, 2009., potvrdio ga je papa Benedikt XVI.

Za cjelokupni istraživački teološki i filozofski rad, prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, odlikovao ga je najvišim priznanjem za znanstveni rad – redom Danice hrvatske, medaljom Ruđera Boškovića. Utemeljitelj je Zajednice Molitva i Riječ i Centra za duhovnu pomoć.

Tomislav Ivančić utemeljitelj je hagioterapije, izvornog hrvatskog modela istraživanja i terapijskog djelovanja na području čovjekove duhovne dimenzije koja je proširena po Hrvatskoj, ali i u Austriji, Sloveniji, Njemačkoj, Belgiji, Švicarskoj i Italiji.

Ivančić je napisao više desetaka knjiga, od kojih je gotovo pola prevedeno na strane jezike, a nekoliko ih je izdano samo na stranim jezicima.

Bio je član Društva hrvatskih književnih prevoditelja te urednik i suradnik u većem broju domaćih i stranih katoličkih časopisa.

Utemeljitelj je nakladničke kuće Teovizija.

Preminuo je u veljači 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.