Pokopan vlč. Antun Pećar: ‘Bio je pun ljudske i duhovne božanske mudrosti’

biskup Vlado Košić
Foto: Sisačka biskupija

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu, 5. prosinca na Gradskom groblju u Ivanić-Gradu sprovodne obrede i nakon toga i misu zadušnicu u župnoj crkvi, za vlč. Antuna Pećara, preminulog u srijedu 2. prosinca u 70. godini života i 40. godini svećeništva u KB Dubrava u Zagrebu. U koncelebraciji bili su generalni vikar i ravnatelj Svećeničkog doma mons. Marko Cvitkušić, domaći župnik vlč. Branko Koretić i više svećenika, a uz obitelji pokojnika nazočio je i izaslanik beogradskog nadbiskupa preč. Hrvoje Špehar.

Vlč. Antun Pećar bio je svećenik Zadarske nadbiskupije na službi u Sisačkoj biskupiji. Rodio se 13. lipnja 1951. u Gornjoj Jelenskoj od oca Antuna i majke Elizabete rođ. Trstenjak. Osnovnu školu pohađao je u Ivanić-Gradu, a srednju školu u Zagrebu. Teologiju je studirao na sveučilištu La Pierre Qui Virre u Francuskoj i na FTI u Zagrebu. Za svećenika je zaređen u Beogradu, 10. svibnja 1981. godine. Na službi je bio u Beogradu, Boru i Nišu. Bio je direktor Caritasa Beogradske nadbiskupije i direktor Caritasa Jugoslavije. Bio je kapelan sestara Benediktinki sv. Margarite u Pagu i pastoralni suradnik u župi Uznesenja BDM u Pagu te župnik u Sutomišćici na otoku Ugljanu. Pred smrt vratio se u rodnu Sisačku biskupiju te je bio župnik župe Uznesenja BDM u Pokupskom i supsidijar u župi sv. Petra ap. u Ivanić-Gradu.

U homiliji biskup je rekao kako mu želi osobno reći veliko hvala, ali i izraziti svoju sućut rodbini i svima koji osjećaju gubitak njegovim odlaskom. „To su prije svega njegovi prijatelji i vjernici kojima je služio. Naime, 20 godina služio je u Beogradskoj nadbiskupiji, 14 godina u Zadarskoj nadbiskupiji te 4 godine – od 2016. bio je župnik u Pokupskom, a nekoliko zadnjih mjeseci supsidijar u Ivanić-Gradu“.

Govoreći o pročitanoj Riječi Božjoj i poslanici sv. Pavla Rimljanima u kojoj on govori da je ljubav Božja razlivena srcima našim, biskup je poručio kako tu ljubav Božju koju po Duhu Svetom svi osjećamo i primamo, osobito svećenici, dužni su prenositi drugima, na nju upućivati i nju drugima dijeliti. „To je znao po svom načinu, taktu, osobi i karakteru koji mu je Bog prirodno dao naš svećenik Antun. Bio je čovjek blag, vrlo ugodan, pun znanja, ali i pun ljudske i duhovne božanske mudrosti“.

U nastavku biskup je istaknuo kako je ovih dana primio brojna pisma sućuti između ostalih zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara, direktora Caritasa Srbije vlč. Ivice Damjanovića, biskupa Egidija Živkovića i mons. Martina Koprića iz Željezanske biskupije te o. Zvonka Blaška iz Clevelanda u kojima su oni kroz mnoge lijepe riječi oslikali lik pokojnog svećenika Antuna.

„On je bio bogotražitelj. Od trapista, Francuske, isusovaca, Beograda, voditelja Caritasa, Zadra i župnika u Pokupskom i subsidijara u rodnom Ivanić-Gradu pred našim očima se pokazuje svećenik koji se kao monah posvećuje svojem odnosu s Bogom, ali i koji sve čini da pomogne sirotinji, bolesnicima i potrebitima ma gdje bili. Za sve to zahvaljujemo Bogu što je pok. Antuna obdario darovima iskrene ljubavi prema duhovnim vrijednostima i ljubavi prema bližnjima. Neka mu je za to vječna hvala i u Bogu vječni mir“, zaključio je biskup Košić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr