Poreč: Otkriven kip humanitarke sv. Majke Terezije

Foto: Fah

Poreč se u četvrtak pridružio nekolicini svjetskih gradova koji su dobili kip humanitarke sv. Majke Terezije na čijem su svečanom otkrivanju bili mnogi predstavnici nekoliko zemalja, među kojima i albanski predsjednik Ilir Meta, a blagoslovio ga je albanski kardinal Ernest Simon Troshani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podizanje spomenika sv. Majci Terezi u Poreču ispred crkve sv. Eleuterija potaknula je zajednica Albanaca u Poreču koja ima oko 7000 pripadnika.

Predsjednik Vijeća albanske nacionalne zajednice u Poreču Robert Daka rekao je tom prigodom kako je danas veliki dan i svečani trenutak za sve pripadnike albanske manjine koji tako gradu daju svoj doprinos.

“Ponosni smo na ovaj spomenik Majke Terezije, koja je inače državljanka Indije, ali je podrijetlom Albanka, i zato smo učinili sve kako bi ova bista ugledala svjetlo dana”, istaknuo je Robert Daka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Tereziju blaženom 19. listopada 2003., a papa Franjo proglasio ju je sveticom 4. rujna 2016. u Vatikanu.

Kip je u četvrtak blagoslovio albanski kardinal Ernest Simon Troshani, koji ovih dana boravi u Istri kao gost Porečko-pulske biskupije i koji je u Eufrazijevoj bazilici predvodio svečano misno slavlje.

“Ovaj je dan zaista svijetao, pun radosti i sreće u čast sv. Majke Terezije, koja je napravila sve što je bilo moguće da bi prenosila Kristovu ljubav, osobito onima koji pate i koji su bolesni, onu ljubav koju Isus propovijeda svim ljudima kako bi bili radosni i spašeni”, istaknuo je kardinal Troshani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić rekao je kako je Poreč poznat kao grad turizma, multikulturalnosti, suživota i tolerancije te da se od danas ponosi i tim spomenikom.

“Majka Terezija je postala brend tolerancije u cijelome svijetu i prema tome Poreč dobiva još više na prepoznatljivosti suživota i tolerancije koju gajimo i razvijamo svih ovih godina”, poručio je Peršurić.

Na otkrivanju spomenika Majke Terezije u Poreču bili su i visoki gosti iz Albanije, Kosova, Makedonije i Indije, među kojima albanski predsjednik Ilir Meta, bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, veleposlanik Indije Sandip Kumar i predsjednik makedonskog parlamenta Talat Xhaveri, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.