Predstava Gospon doktor Vinski Opatovinski 10. srpnja na histrionskoj pozornici

Svečano otvorenje 29. Zagrebačkog histrionskog ljeta na sceni u Opatovini bit će 10. srpnja predstavom “Gospon doktor Vinski Opatovinski” redatelja Dražena Ferenčine. Izvorno to je komedija J.B.P. Molierea, a na kajkavski ju je pretočio Vladimir Gerić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“‘Gospon doktor Vinski Opatovinski’, kajkavska je adaptacija Molierove komedije ‘Le medecin malgre lui’ ili u prijevodu gospodina Gerića ‘Liječnik protiv svoje volje'”, istaknuo je redatelj Dražen Ferenčina u razgovoru za narod.hr te dodao kako fabula, likovi  i struktura originalnog Moliera su zadržani no radnja je prebačena u Zagreb 30-ih godina 20. stoljeća  pa je samim tim došlo do promjene  imena likova, lokacija i naravno u upotrebi je pretežno kajkavski jezik.

“‘Gospon doktor Vinski Opatovinski je zapravo svojevrsni remake predstave ‘Doktor pod mus’ koju smo radili 1999 g. na tadašnjoj, maloj histrionskoj sceni sa Mladenom Crnobrnjom Gumbekom u naslovnoj ulozi. To je nažalost bila njegova posljednja uloga”, rekao je te dodao kako je predstava bila jako dobro primljena kod histrionske publike, a budući da nije dovoljno izigrana, već nekoliko godina Zlatko Vitez i on su razgovarali o njezinom ponovnom postavljanju na scenu.

Gledatelje će predstava itekako podsjetiti i na problematiku s kojom se susreće suvremeno zdravstvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Eto, sad je i došlo do toga sa potpuno novim glumačkim ansamblom i Janom Kerekešom u glavnoj ulozi”, rekao je Ferenčina te dodao kako je to priča o drvaru koji prisilno postaje doktor i problemi na koje pritom nailazi gledatelje će itekako podsjetiti i na problematiku s kojom se susreće suvremeno zdravstvo, “jedino što naš gospon doktor, na neki čudan način, svoje pacijente vrlo uspješno liječi i to naravno uz obilje zabave i smijeha”, istaknuo je Ferenčina.

“Kao i uvijek u Histrionima,naša predstava neće biti, nadamo se, samo repertoarska, redateljska ni prevoditeljska dosjetka, kao ni usiljeno natezanje ‘na naše vrijeme i prostor’, nego promišljeno istraživanje kazališnih mogućnosti, našim govorom, našim kazališnim žarom i duhom”, rekao je Ferenčina te dodao kako nakon igranja na ljetnoj histrionskoj pozornici, predstava nastavlja svoj kazališni život na mnogim gostovanjima, a od jeseni izvodit će se i u Histrionskom domu.

Ferenčina je istaknuo kako su njegove dosadašnje režije u Histrionima: „Doktor pod mus“, „Romeo i Julija“, „O kaj“ „Zagrebački orkestar“ „Lovački rog“ „Gospodsko dijete“ .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražen Ferenčina studirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu, a diplomirao je kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je oko 80 predstava u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Podjednako je na scenu postavljao tekstove klasičnih (Shakespearea, Moliérea, Čehova, Gogolja, Krležu…) kao i suvremenih, stranih i domaćih dramskih autora (Zajca, Boku, Mihanovića, Matišića, Špišića…).

Za svoje predstave dobio je niz nagrada među kojima se ističe Nagrada za najbolju predstavu na Festivalu glumaca (2004.) “Kokoš”, HNK Varaždin; Nagrada za režiju na Danima satire i Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju režiju i najbolju predstavu (2007.) “Brak iz računa”, Antona Pavloviča Čehova, Kazališta Kerempuh te Nagradu hrvatskog glumišta za režiju predstave “Michelangelo Buonarotti”, Miroslava Krleže, Kazališta lutaka Zadar (2011.)

Trenutno je zaposlen kao umjetnički savjetnik i redatelj u Kazalištu Virovitica, a s Histrionima surađuje od 1998.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.