Predstavljena knjiga Marijana Jošta “GMO (iz)um bez (raz)uma”

Foto: Thinkstock

Knjiga “GMO (iz)um bez (raz)uma” doktora agronomije Marijana Jošta koja sadrži dio njegovih tekstova o genetski modificiranim organizmima (GMO) koji su nastajali i objavljeni u različitim glasilima i publikacijama od 1999. do 2016., predstavljena je u petak navečer u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor knjige Marijan Jošt je hrvatski stručnjak za agrikulturnu genetiku, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo. Temom GMO-a bavi se dugi niz godina te dosljedno upozorava na njihovu opasnost. Rekao je kako je to druga njegova knjiga na tu temu u kojoj su objavljeni članci koji su bili reakcija na zbivanja u društvu na genetski modificirane organizme.

U odabiru članaka, rekao je, pomogao mu je dr. Slavko Kulić, koji je i dao naziv knjizi i napisao predgovor, a i večeras ju je predstavio. Rekao je i kako ga je u pogovoru Vladimir Lay zgodno usporedio s Davidom, a pro GMO znanost i korporacije s Golijatom. “Dakle, sve je to jedno ludo nastojanje protiv daleko jačih, daleko moćnijih. U svijetu globalizacije multinacionalne korporacije apsolutno vladaju ne samo u biznisu nego čak i u vlasništvu znanstvenih časopisa”, rekao je Jošt.

Dr. Slavko Kulić kaže da autor u raznim prilikama već desetljećima piše “o izazovima tehnologije samouništenja, ljudskim izumima bez razuma i njihovim posljedicama po opstanak ne samo ljudske vrste već i šire, po opstanak prehrambenog lanca života. Riječ je o genetičkoj preinačenosti organizama kao prijetnje ekosustavu života”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dr. Katica Knezović predstavljajući knjigu rekla je da su prirodne znanosti dotaknule velike moći ali te moći će biti “Pandorina kutija” ako zaista ne bude razum na pravi način upravljao svim tim mogućnostima koje su se čovjeku otvorile i stavile na raspolaganje.

Knjigu su predstavili i dvoje hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu – Marijana Petir i Davor Škrlec.

Škrlec je istaknuo kako je dr. Jošt jedan od rijetkih primjera etičkih znanstvenika, kojih nedostaje u znanosti jer mnogi ne rade u interesu ljudi nego multinacionalnih kompanija. Istaknuo je da knjiga na pristupačan način objašnjava što su genetski modificirani organizmi, te razbija neke mitove, a najvažniniji od njih je da će takvi usjevi riješiti problem gladi u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petir je rekla da knjiga dr. Jošta upućuje kako bi odgovorni znanstvenici trebali postupati u službi čovjeka, štiteći prirodu i etičke principe.

Podsjetila je kako je Hrvatska slobodna od GMO-a, što znači da u Hrvatskoj nije dozvoljena sjetva GMO sjemena niti u pokusne svrhe, no da s uvezenom hranom dolazi i ona koja je onečišćena GMO-om. Smatra da bi Hrvatska trebala protežirati domaće proizvode, poput Mađarske i Rumunjske, koje su natjerale trgovačke lance da u opsegu od 50 posto plasiraju domaći proizvod. Istaknula je i kako bi smanjenje PDV-a na hranu pomoglo i domaćim poljoprivednicima i potrošačima, s obzirom da bi bila jeftinija.

Nakladnik knjige je Omega lan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.