Preminuo Hrvoje Šarinić

Foto: Fah

U Zagrebu je u petak u 10,05 sati u Kliničkoj bolnici Sveti Duh nakon dugotrajne bolesti preminuo hrvatski političar Hrvoje Šarinić, doznaje se iz kruga obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šarinić je rođen 17. veljače 1935. u Sušaku. Nakon završetka gimnazije, 1952. upisuje Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet u Zagrebu, smjer mostogradnja. Po završetku studija odlazi u Francusku, gdje radi na izgradnji nuklearnih elektrana.

U politiku je ušao krajem 1989. godine i jedan je od osnivača HDZ-a. Bio je blizak suradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a od kolovoza 1992. do travnja 1993. obnašao je dužnost predsjednika Vlade. Nakon toga je u nekoliko navrata obnašao dužnost predstojnika Ureda predsjednika.

Hrvoje Šarinić bio je i šef hrvatskog pregovaračkog tima za pregovore s pobunjenim Srbima, te je kasnije priznao da se deset puta tajno sastao sa Slobodanom Miloševićem. Obnašao je i poslove voditelja Povjerenstva Republike Hrvatske za odnose s UNPROFOR-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisao je Erdutski sporazum o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja i ugovorio izgradnju istarskog ipsilona s francuskom tvrtkom Bouygues.

Nakon Tuđmanove smrti i izbora održanih 3. siječnja 2000. godine, na kojima je dotadašnja oporba pobijedila HDZ i preuzela vlast, zajedno s Matom Granićem, Vesnom Škare-Ožbolt i Joškom Morićem izlazi iz HDZ-a i osniva Demokratski centar.

Sućut predsjednika Vlade Plenkovića u povodu smrti Hrvoja Šarinića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povodu smrti Hrvoja Šarinića predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković izrazio je sućut njegovoj obitelji istaknuvši da će u hrvatskoj povijesti ostati zabilježen po aktivnom političkom doprinosu demokratskim promjenama i stvaranju hrvatske države te po domoljubnom angažmanu u Domovinskom ratu.

“Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Hrvoja Šarinića, bivšeg predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Gospodina Šarinića pamtit ćemo i kao bliskoga suradnika i predstojnika Ureda prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, jednog od predsjednika hrvatskih vlada ratnih godina te potpisnika Erdutskoga sporazuma 1995. godine, koji je bio uvod u mirnu reintegraciju Podunavlja u hrvatski ustavnopravni poredak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U hrvatskoj će povijesti ostati zabilježen po aktivnom političkom doprinosu demokratskim promjenama i stvaranju hrvatske države, kao i domoljubnom angažmanu u Domovinskom ratu.

U ovim teškim trenucima primite, molim Vas, u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno izraze sućuti i poštovanja”, napisao je premijer Plenković.

Sućut predsjednika Sabora Jandrokovića u povodu smrti Hrvoja Šarinića

U povodu smrti bivšeg predsjednika Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputio je u petak obitelji izraze sućuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U ovim teškim trenucima za Vas i Vašu obitelj, u ime Hrvatskoga sabora i u moje osobno ime primite izraze najiskrenijeg suosjećanja. S velikom tugom primio sam vijest o smrti gospodina Hrvoja Šarinića, kojeg ćemo pamtiti po njegovom velikom doprinosu u stvaranju neovisne i suverene Hrvatske i izgradnji njezinih institucija.

Njegovo veliko iskustvo, odgovornost u obnašanju najvažnijih dužnosti i osvjedočeno domoljublje ostat će u trajnom sjećanju svih nas koji služimo hrvatskim građanima”, stoji u sućiti predsjednika Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.