Prije 37 godina počeli su se emitirati legendarni Smogovci

Foto: snimka zaslona, HRT

Jedna od janpoznatijih hrvatskih serija Smogovci, simljena je režiji Milivoja Puhlovskog prema istoimenom romanu Hrvoja Hitreca koji se prihvatio i scenarističkog posla. Prva epizoda emitirana je na HRT-u 4. travnja 1982.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ideja da se od Hitrecova djela stvori serija sinula je 1981. tadašnjem uredniku Programa za djecu i mladež Paji Kanižaju. A zvijezde serije, u čijem je nazivu riječ “smog” iz simboličnih razloga jer se sve događa u gradu u kojem smoga ima u obilju, kultni su – Vragecovi. Radnja serije uglavnom se zbiva na zagrebačkoj Pešćenici, s jasnim kontrastom između visina novoizgrađenih nebodera i neuglednih kućica Naselka.

Među živima više nisu Slavko Brankov (Crni Džek), Đorđe Rapajić (Nosonja), Željko Bilen (Štefek Vragec) i Emil Glad (ujak Flek) dok su se glumom prestali baviti Edin Breški (Buco Vragec), Alin Kavur (Dado) i Edvin Dautović (Bongo).

Slavica Knežević u seriji je glumila Sonju Vragec, a od tada je ostvarila veliku popularnost igrajući u našim humorističnim serijama. Mira Furlan, koja je glumila Miru, 1990-ih odselila se u Ameriku gdje je glumila u hit seriji “Izgubljeni” i “Babylon 5”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 38 epizoda Smogovaca s nekoliko je prekida snimano i prikazivano od 1982. do 1997. kada je snimljeno posljednjih sedam epizoda pod nazivom “Smogovci u Domovinskom ratu“.

Uz njih, bilo je i onih koji su pred kamerama igrali sami sebe, pa su se tako u seriji pojavili i ondašnji voditelj omiljene Kviskoteke Oliver Mlakar, vođa rock banda Azra, Branimir Štulić, Josipa Lisac, Miroslav Ćiro Blažević, a na kraju i sam predsjednik Franjo Tuđman. Sve u svemu, serija koja je obilovala raznim vratolomnim zavrzlamama, duhovitim dijalozima, plemenitim porukama i još mnogo čime, postavši na neki način i draga razglednica onodobnog Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.