Princ Andrew, prijatelj zlostavljača Epsteina, optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnice

nagodba andrew
Foto: epa, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

U ponedjeljak je podnesena tužba protiv britanskoga princa Andrewa zbog navodnog seksualnog zlostavljanja Virginije Giuffre, sada 38-godišnjakinje koja kaže da ju je američki financijer Jeffrey Epstein u najmanje tri navrata kao maloljetnicu podvodio britanskom princu za seksualne usluge, javlja Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Giuffre je podigla tužbu protiv drugog sina britanske kraljice Elizabete za seksualno zlostavljanje koje se dogodilo prije dvadeset godina, kada je imala 17 godina i u vrijeme dok ju je Epstein također zlostavljao i podvodio drugim muškarcima.

“Držim da princ Andrew snosi odgovornost za ono što mi je učinio. Moćni i bogati nisu izuzeti od snošenja odgovornosti za vlastite postupke. Nadam se da će i druge žrtve uvidjeti kako je moguće živjeti izvan šutnje i straha, nego povratiti pravo na vlastiti život podižući glas i zahtijevajući pravdu”, kazala je Giuffre.

Glasnogovornici i odvjetnici princa Andrewa nisu bili dostupni za davanje izjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Princ je 2019. zanijekao da se sjeća ili da poznaje Virginiju Giuffre, odbijajući svaku pomisao na spolno zlostavljanje. Inače, 61-godišnji princ jedan je od najistaknutijih osoba povezanih s financijerom Epsteinom koji je u srpnju 2019. optužen za seksualno iskorištavanje desetaka djevojčica i žena, a više od stotinu Epsteinovih žrtava danas je dobilo novčanu naknadu.

Čekajući suđenje, Epstein si je oduzeo život u zatvoru u Manhattanu, u dobi od 66 godina.

Giuffre tvrdi kako je žrtva Epsteinovog zlostavljanja još od 2000. godine, kada je imala samo 16 godina, pa do 2002. Kaže da ju je princ Andrew tada prisiljavao na spolni odnos, između ostaloga i u londonskoj rezidenciji Epsteinove dugogodišnje suradnice Ghislaine Maxwell. Uz pomoć Maxwellove, kćerke britanskog mogula Roberta Maxwella, Epstein je u Londonu držao Giuffre kao seksualnu robinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije danas upravitelj fonda za naknadu Epsteinovih žrtava izvijestio je kako je za oko 138 osoba isplaćeno više od 121 milijuna dolara odštete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.