Pročitajte odgovor Veleposlanstva RH u Sloveniji glede zabrane Thompsonova koncerta

Foto: Fah

Portal Narod.hr uputio je upite Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sloveniji jesu li na bilo koji način reagirali na ovu zabranu koncerta jednom od najpopularnijih hrvatskih pjevača, s obzirom da ona šteti Hrvatskoj i njezinom ugledu, te, ako je veleposlanstvo reagiralo, koje su konkretne mjere poduzete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanstvo je odgovorilo nepotpisanom zamolbom da se pitanja preusmjere Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Uredu glasnogovornika.

Ljubazno Vas molimo da se svojim upitom obratite Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Uredu glasnogovornika.

S poštovanjem,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanstvo Republike Hrvatske
Veleposlaništvo Republike Hrvaške
Embassy of the Republic of Croatia
Gruberjevo nabrežje 6, SI-1000 Ljubljana

Obuljen Koržinek ocijenila “neuobičajenim” zabranu Thompsonova koncerta u Sloveniji

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je u četvrtak da se Ministarstvo kulture ne bavi zabranom koncerta Marka Perkovića Thompsona u Mariboru, ali i ocijenila kako je neuobičajenim da se koncerti zabranjuju iz navedenih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Radi se u Republici Sloveniji, s tim nema veze Ministarstvo kulture ni u Sloveniji ni u Hrvatskoj. Stav je jučer iznio premijer, treba vidjeti o čemu se radi. Vrlo je neuobičajeno da se s takvim argumentima zabranjuju koncerti, ali to nije pitanje s kojim se bavi Ministarstvo kulture”, izjavila je ministrica Obuljen Koržinek uoči sjednice Vlade.

Thompson: Očekujem da me država zaštiti kao hrvatskog građanina, to da su moji fanovi širitelji mržnje, nacisti i fašisti ne stoji

Mariborska općinska uprava u srijedu je objavila da je prihvatila preporuku policije u tom slovenskom gradu na Dravi da se koncert hrvatskog pjevača Thompsona, kojemu je to trebao biti prvi koncert u Sloveniji, zabrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka lokalnih vlasti došla je nakon što su se protiv koncerta “kontroverznog hrvatskog pjevača” izjasnile neke udruge i manje stranke, a u utorak u izjavama za mariborski list “Večer” posredno i premijer Miro Cerar te predsjednik parlamenta Milan Brglez iz slovenske Stranke modernog centra (SMC). Oni su naveli da Thompson i njegovi fanovi na koncertima šire netoleranciju i “govor mržnje”, na što je preporukom o zabrani zbog “povećanog sigurnosnog rizika” reagirala i policija.

Je li Thompson kolateralna žrtva političkog obračuna i hoće li zbog himne hrvatske reprezentacije i Vatrenima zabraniti nastup u Sloveniji?

Premijer Andrej Plenković nakon što je čuo da je u Mariboru zabranjen Thompsonov koncert zatražio je u srijedu od hrvatske veleposlanice u Ljubljani da ispita o čemu se radi i da izvijesti o tome koji su razlozi zabrane koncerta.

> Pročitajte što generalni konzul kaže o zabrani koncerta Marka Perkovića Thomspona

“Zatražili smo jutros, kad smo čuli te informacije, od naše veleposlanice Vesne Terzić u Ljubljani da ispita o čemu se radi i da nas izvijesti o tome koji su razlozi za zabranu koncerta. Meni nije poznato koji bi to razlozi mogli biti”, izjavio je Plenković u Gospiću gdje je došao poduprijeti kandidate HDZ-a za lokalne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit kako gleda na zabranu koncerta, Plenković je odgovorio: “Nikako dobro”.

Marku Perkoviću Thompsonu već su ranije zabranjivani koncerti u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Nizozemskoj.

Prilikom zabrane koncerta u Švicarskoj u ljeto 2016. generalni konzul hrvatskog veleposlanstva u Švicarskoj odgovorio je da se oni ne smiju izravno miješati.

“Napisao sam bilješku o tom slučaju, međutim to je jedna situacija koja je isključivo u nadležnosti gradskih vlasti Schlierena. Mi tu kao konzulat niti možemo tu što napraviti niti kao konzulat se ne smijemo miješati direktno”, rekao je za Narod.hr mr.sc. Slobodan Mikac, generalni konzul hrvatskog veleposlanstva u Švicarskoj na upit o odluci gradskog vijeća grada Schlierena s kraja srpnja kojom se zabranio koncert Marka Perkovića Thompsona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.