Prof. Ivo Banac za Narod.hr komentirao izjave direktora Svjetskog židovskog kongresa

Foto: Ivo Banac, Yale

“Slažem se s dr. Laurencom Weinbaumom da je za utvrđivanje činjenica o Holokaustu u Hrvatskoj potrebna jedna međunarodna komisija u kojoj bi sudjelovali kompetentni domaći i strani povjesničari. Takvo rješenje u vrlo sličnim uvjetima poduzela je 2003. rumunjska vlada (Weiselova komisija), s vrlo pozitivnim rezultatima koji su prekinuli razne kontroverze oko Holokausta u Rumunjskoj. Uostalom, Hrvatski helsinški odbor predložio je takvo rješenje predsjedniku Vlade Milanoviću u samom početku njegova mandata, na što se on u potpunosti oglušio”, ističe prof. Ivo Banac za Narod.hr komentirajući izjavu direktora Svjetskog židovskog kongresa dr. Laurenca Weinbauma o izložbi u Spomen-području Jasenovac te njegov prijedlog osnivanja mješovitog odbora za rješavanje tog problema u kojem bi pored znanstvenika iz Hrvatske bili i kolege iz inozemstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (FOTO) Direktor Svjetskog židovskog kongresa: U Jasenovcu je Muzejski postav ‘loš’, treba osnovati mješoviti odbor znanstvenika

“Što se tiče kvalitete izložbenog postava Spomen-područja Jasenovac o tomu se može razgovarati. Shimon Peres, primjerice, imao je vrlo pozitivno i pohvalno mišljenje. No, o tomu bi morali razmišljati kompetentni muzealci, što dr. Weinbaum zacijelo nije. Valja napomenuti da dr. Pupovac već godinama traži „naturalističku“ postavu u Jasenovcu. Takvo što nije samo pitanje ukusa, nego i nepoznavanja današnjih standarda prezentacije povijesnih (naročito traumatičnih) tema”, zaključuje prof. Ivo Banac, profesor emeritus jednog od najprestižnijih američkih sveučilišta, Yale.

> Grabar-Kitarović u sućuti kaže da je Peres bio veliki prijatelj Hrvatske i vizionar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku donosimo osvrt pokojnog izraelskog političara, premijera i predsjednika Shimona Peresa povodom njegova posjeta spomen-području Jasenovac, koji je objavljen na stranicama Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac.

jusp-jasenovac.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.