Prvi ovogodišnji susret Hrvatskog nadzemlja: ‘Patološko kockanje problem je koji ne bira žrtvu’

kockanje
Foto: Hrvatsko nadzemlje, Fotomontaža: Narod.hr

Treće srijede u ovoj Novoj, 2022. godini, održao se novi online susret Hrvatskoga nadzemlja. Ovoga je puta tema bila kockanje, a gost predavač bio je dr. sc. Marko Romić, specijalist traumatske psihologije i osnivač mostarskoga KLOK-a, tj Kluba liječenih ovisnika o kocki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku svog predavanja, kao uvod u temu, dr. Romić iznio je svoje prvo iskustvo s patološkim kockanjem, odnosno iskustvo sa svojim prijateljem koji je bio patološki kockar i koji je ga je lagao i od njega posuđivao novac za kockanje.

Dr. Romić ističe da je patološko kockanje problem koji ne bira žrtvu i da može zahvatiti i uništiti svakoga koga zahvati. Kockanje je definirao kao „svaku aktivnost koja podrazumijeva ulaganje neke vrijednosti, najčešće novca, u predviđanje ishoda nekog događaja uz očekivanje da se uložena vrijednost uveća pod pretpostavkom da se pogodi taj ishod.“ Na našem području patološko kockanje zaživjelo je intenzivno poslije rata, a posebnu ekspanziju doživjelo je pojavom kladionica. Kao jedan od glavnih razloga zašto ljudi počinju kockati, dr. Romić navodi čistu radoznalost, a kao vrste kockanja navodi socijalno prihvatljivo, problematično, patološko i profesionalno kockanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S kockanjem se počinje ponajčešće iz radoznalosti

Po nekom vlastitom iskustvu i istraživanju dr. Romić ističe da se s kockanjem počinje vrlo rano, čak i u osnovnoškolskoj i ranoj srednjoškolskoj dobi, ponajčešće iz radoznalosti, a veliku ulogu u tome imaju i naši sustavi koji nerijetko i podupiru ovaj problem umjesto da ga rješavaju. Naime, kladionice i mjesta za kockanje su na svakom uglu, a u medijima se sve to naširoko reklamira. U poruci za kraj, dr. Romić je poručio kako nemamo pravo skrštenih ruku gledati kako se događa zlo, a kockanje je jedno veliko zlo. Uz vrlo opširno i zanimljivo predavanje susret je obilježen i filmovima u produkciji Hrvatskoga nadzemlja, pjesmama i meditacijom za kraj.

Svi oni koji susret nisu pratili za vrijeme livestreama, mogu ga pogledati na Facebook profilu i YouTube kanalu Hrvatskoga nadzemlja te Nadzemlje pratiti i na Instagram profilu. Sljedeći susret održat će se 16. veljače, a govorit ćemo o patologiji zaljubljenosti. Gost predavač bit će don Đuliano Trdić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.