Prvi put nakon potresa 2020. održana tijelovska procesija središtem Zagreba: Pogledajte!

Foto: Ivana Ljubanović; fotomontaža: narod.hr

Prošlog su četvrtka vjernici proslavili svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo. Diljem Hrvatske ove su se godine ponovno održale svečane tijelovske procesije ulicama različitih gradova i mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je bilo i u Zagrebu gdje je župa Presvetog Srca Isusova po prvi put nakon dvije godine organizirala procesiju središtem grada. Zbog mjera protiv korone tradicionalna procesija se nije održala ni ove niti prošle godine, pa je ovogodišnja svečanost, tijekom koje su blagoslovljene ulice, trgovi, domovi, radna mjesta i institucije u centru grada, bila posebno radosna. Još je jedna značajna činjenica posebno obilježila ovaj događaj: naime, riječ je o prvoj tijelovskoj procesiji održanoj nakon razornog potresa u ožujku 2020. Upravo je u tom potresu teško stradala župna crkva – bazilika Srca Isusova, koja se trenutno obnavlja, a zbog čega se vjernici na misna slavlja već dugo vremena okupljaju u dvorani župe.

Procesija prvi put prošla uz stradale zgrade

Budući da se župa Presvetog Srca Isusova nalazi u središtu Zagreba, upravo je njezin prostor posebno jako stradao u potresu, a iz te je župe bila i jedina žrtva zagrebačkog potresa – neprežaljena srednjoškolka Anamarija Carević. Po prvi put sada je procesija prošla uz građevine koje su tako teško stradale u potresu, a od kojih je većina još uvijek neobnovljena, te blizu mjesta gdje je mlada Anamarija Carević prije dvije i pol godine izgubila život… Kada je 2019. u župi održana posljednja tijelovska procesija, nitko nije mogao ni slutiti kakve će sve nevolje uslijediti u nadolazećem razdoblju – mjere protiv koronavirusa, zatvaranje i, na kraju, potres čije posljedice cijela župa još uvijek snažno osjeća.

Ipak, ovogodišnja proslava Tijelova vraća nadu da će se župa oporaviti od svih nevolja, obnoviti svoju baziliku i ponovno se vratiti u nju. Svečanu svetu misu, koja se održala ispred župne dvorane u Palmotićevoj predvodio je župnik pater Ivan Matić koji je u propovijedi pozvao da budemo “žive pokaznice” koje će svima nositi Krista. Nakon mise krenula je procesija u kojoj je, uz župljane i vjernike štovatelje Srca Isusova sudjelovala počasna postrojba Kravat pukovnije, počasna vatrogasna postrojba, puhački orkestar ZET-a te lovci Lovačkog saveza grada Zagreba uz pjevanje Akademskog zbora Bazilike Srca Isusova “Palma”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je izgledao ophod gradom koji se uspio održati unatoč bojaznima da će ga kiša onemogućiti, možete pogledati u galeriji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.