Reakcije nakon ograničavanja sudjelovanja muškaraca koji se predstavljaju kao žene u ženskim natjecanjima: Pravednost je kamen temeljac

Foto: snimka zaslona

Stižu reakcije nakon što je svjetsko upravljačko tijelo u plivanju FINA izglasalo ograničenje sudjelovanja muškaraca koji se predstavljaju kao žene u elitnim ženskim natjecanjima i stvorilo radnu skupinu koja će uspostaviti “otvorenu” kategoriju za njih na nekim događajima kao dio svoje nove politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Plivački savez ograničio sudjelovanje muškaraca koji se predstavljaju kao žene u ženskim natjecanjima

Bivša plivačica Sharron Davies, koja je osvojila olimpijsko srebro na Igrama 1980. i bila je glasna zagovornica restriktivnije politike, pozdravila je odluku.

“Ne mogu vam reći koliko sam ponosan na svoj sport, FINA-u i predsjednika FINA-e što se bave znanošću, pitaju sportašice/trenere i zalažu se za pošteni sport za žene. Plivanje će uvijek dobrodošlo svima, bez obzira kako se identificirali, ali pravednost je kamen temeljac sporta”, poručila je, piše Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Athlete Ally, skupina za zagovaranje LGBTQI+ osoba u sportu, osudila je odluku FINA-e.

“Novi FINA-ini kriteriji prihvatljivosti za transrodne sportaše i sportaše s interspolnim varijacijama diskriminirajuće, štetno, neznanstveno i nisu u skladu s načelima MOO-a 2021. Ako uistinu želimo zaštititi ženski sport, moramo uključiti sve žene”, objavili su na Twitteru.

Što je točno usvojeno?

Debata se intenzivirala nakon što je plivač sa Sveučilišta Pennsylvania, muškarac koji tvrdi da je žena, Lia Thomas, postao prvi “transrodni” NCAA prvak u povijesti Divizije I nakon što je ranije ove godine pobijedio na 500 jardi slobodnim stilom za žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thomas se želio natjecati za mjesto na Olimpijskim igrama, ali novo FINA-ino pravilo blokiralo bi njegovo sudjelovanje.

Nova politika prihvatljivosti za FINA-ina natjecanja navodi da “transrodni sportaši” imaju pravo na natjecanje samo ako “mogu utvrditi na FINA-ino ugodno zadovoljstvo da nisu iskusili niti jedan dio muškog puberteta nakon Tannerove faze 2 (puberteta) ili prije 12 godina, ovisno o tome što je kasnije”, piše Reuters.

Ovo je usvojeno sa 71 posto glasova ZA.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moramo zaštititi prava naših sportaša da se natječu, ali također moramo zaštititi natjecateljsku poštenost na našim natjecanjima, posebno u ženskoj kategoriji na natjecanjima FINA-e”, rekao je predsjednik FINA-e Husain Al-Musallam.

“FINA će uvijek dočekati svakog sportaša. Stvaranje otvorene kategorije značit će da svi imaju priliku natjecati se na elitnoj razini. To dosad nije učinjeno, pa će FINA morati biti prva”, ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.