Publika ga sjajno dočekala: Otvoren 14. Gavranfest u Pragu

Foto: Zuzana Hubinková

Miro Gavran u ponedjeljak, 9. listopada imao je višestruke razloge za zadovoljstvo: sjajnom predstavom „Sve o muškarcima“ u režiji poznate glumice i redateljice Jane Janekove otvoren je 14. međunarodni festival njemu posvećen, ali i proslavljena 20. obljetnica tog neobičnog kazališnog festivala koji je pokrenut u Slovačkoj, u gradu Trnavi, u kazalištu Jana Palarika 2003. godine, a potom je održan i u Poljskoj, Njemačkoj i Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorenju je nazočio zamjenik ministra kulture Republike Češke, gospodin Ondřej Chrást, dok je Festival otvorila hrvatska veleposlanica u Republici Češkoj, gospođa Ljiljana Pancirov, koja je u svom govoru naglasila međunarodnu dimenziju Gavranova uspjeha i značenja za hrvatsku kulturu. Ovogodišnji producent i selektor festivala, gospodin František Karoch, izrazio je zadovoljstvo što je mogao odabrati sjajne predstave po Gavranovim tekstovima te radost što je unatoč brojnim obavezama Miro Gavran odvojio vrijeme kako bi proveo ovaj tjedan u druženju s glumcima i redateljima iz nekoliko zemalja. Organizatori ovogodišnjeg GavranFesta su Češko-hrvatsko društvo i Češko-hrvatski klub NOTABENE, oba sa sjedištem u Pragu.

Jačanje veza

Miro Gavran izrazio je nadu da će ovi dani pridonijeti jačanju hrvatskih i čeških veza na polju kazališne kulture. Gavran je jedan od najomiljenijih inozemnih kazališnih autora u Češkoj, tako da se na mrežnoj stranici koja prati kazališna zbivanja može pronaći čak šest njegovih živih predstava, od kojih se tri izvode u Pragu. Otvorenju Festivala nazočili su i poznati češki književnici Michal Viewegh i Blanka Čechová.

Gavranova komedija „Sve o muškarcima“ imala je čak 560 repriznih izvedbi na velikoj sceni kazališta Studio DVA od šesto mjesta, koja se nalazi na Vaclavskim namestima, najvećem češkom trgu. Prije dvije godine, na drugoj sceni toga teatra, redateljica Jana Janěková načinila je novu izvedbu, s mladim glumcima, koji su u dvije sezone ostvarili već 125 repriznih izvedbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz našeg autora, zvijezde večeri bili su mladi glumci Ján Jackuliak, Peter Pecha i Tomáš Novotný. U nastavku festivala praška publika moći će vidjeti hit-predstavu Teatra GAVRAN „Na kavici u podne“, njemačku izvedbu Gavranova „Piva“ te češke predstave „Muž moje žene“ i „Savršeni partner“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.