Reakcije na film o generalu Gotovini: ‘Neka buduće generacije gledaju kako je hrvatska sloboda krvlju otkupljena’

Foto: hrt

Činjenica da je general Ante Gotovina, glavni lik filma izbjegao javnu premijeru u pulskoj Areni, nije, međutim “ukočila” i njegove suborce. Jedan od njih je i vojni kirurg, dr. Boris Zdilar, koji je svoj ratni put u Domovinskom ratu proveo kao pomoćnik za sanitet kod najpopularnijeg hrvatskog ratnog generala, piše Davor Ivanković za Večernji list.

Film vjerne atmosfere

Zdilar je i dalje kirurg, sada i general i šef saniteta Hrvatske vojske. Nakon što je u Puli odgledao film, smatra da je ta premijera veliki dan za našu kinematografiju. Sviđa mu se i način na koji je glumac Igor Mešin njega utjelovio, premda ga nikada osobno nije upoznao.

– Konačno, nakon niza odličnih, ali još uvijek nedovoljnog broja dokumentaraca, dobili smo prvi igrani film nadahnut Domovinskim ratom. Ne čudi me da je redatelju inspiracija bio veliki general, naš vojskovođa Gotovina – kaže Zdilar. Film mu je jako dobar, a važnije, atmosfera onodobnih prilika u Hrvatskoj i među njezinim braniteljima posve je vjerna. Kako je ipak riječ o umjetničkom film, dakle i o Vrdoljakovoj umjetničkoj slobodi, za Zdilara je lik Generala “pomalo u raskoraku s mojim osobnim iskustvima. Naime, pamtim ga kao rezolutnog zapovjednika koji nikada nije dvojio oko svojih odluka. Barem ne pred nama kojima je zapovijedao. Nikad nije miješao politiku i svoju funkciju zapovjednika. Nikad nije imao privilegirane odnose s bilo kojim od nas. Bio je racionalan, gotovo hladan pri donošenju odluka. Još nepokolebljiviji u njihovu provođenju”, svjedoči Zdilar.

Naglašava kako je on za sve oko njega bio “očinska figura čiju smo osobnu snagu upijali iz njegove stručnosti, pravednosti i instinkta velikog vojskovođe. Bila je čast provesti upravo s njim to slavno razdoblje i uvijek kažem u šali da sam u klasi Ante Gotovine diplomirao ratnu i životnu školu koja mi je jako koristila. Film je više nego dobrodošao, sjajan pokušaj da se složena “struktura” velikoga hrvatskog generala interpretira. Zdilar želi neka ovaj Vrdoljakov film bude inspiracija i drugim hrvatskim filmašima na temu Domovinskog rata kao, nema sumnje, najvažnijega i najsvjetlijeg događaja u hrvatskoj povijesti. – Ovaj film afirmira HV i neka buduće generacije gledaju kako je hrvatska sloboda krvlju otkupljena, kaže i “čestita Barba Tončiju”!

Nikica je Gavran?

Kako su se nakon premijere filma gledatelji posebno pitali što se kasnije događalo s upečatljivim likom, poručnikom Nikicom koji je bio uz Gotovinu sve vrijeme i pri kraju filma završio je teško ranjen u bolnici, Zdilar je u tom liku prepoznao – Damira Tomljanovića Gavrana. Jednog od heroja Domovinskog rata, odnosno to je lik koji simbolizira i Gavrana i njegove suborce. Tomljanović je bio zapovjednik Tigrova, dragovoljac koji je u kolovozu 1990. pristupio postrojbi specijalne policije za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje kod Zagreba. Kao prekaljeni zapovjednik dokazao se na vrlo zahtjevnoj bojišnici na Velebitu, gdje je poginuo 17. veljače 1994., pogođen od neprijateljskog snajpera. Njegovo ime nosilo je Obučno središte u Šepurinama kod Zadra, a od 2007. i ulica u Zagrebu. Pokopan je na groblju u Krivom Putu pokraj Senja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr