Reis Kavazović uoči Kurban Bajrama: Bošnjaci muslimani trebaju se suprotstaviti politikama koje šire neprijateljstvo i nepovjerenje među narodima

islamske
Foto: fah

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reis Husein Kavazović ocijenio je u subotu kako se BiH ne može graditi na načelima dominacije i poticanju straha, mržnje i podjela između naroda, te se zauzeo za jačanje građanskog društva i prava pojedinaca bez obzira na identitet ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U intervju za portal Faktor povodom predstojećeg muslimanskog praznika Kurban Bajrama, Kavazović je ocijenio kako se Bošnjaci muslimani trebaju suprotstaviti politikama koje šire ‘neprijateljstvo i nepovjerenje među narodima’, tvrdeći da se takvo što događalo devedesetih godina. Rekao je kako takav zagovor ne može biti budućnost Bosne niti Europe.

“Oni svoje politike temelje na sijanju straha od drugih, na mržnji, sukobima i podjelama, na dominaciji jednog nacionalnog identiteta nad drugima zanemarujući princip građanstva i prava svakog pojedinca da ga država tretira ravnopravno bez obzira na njegov identitet i afilijaciju”, rekao je Kavazović.

On je dodao i kako treba razlikovati ljude od politika koje pretendiraju govoriti u ime pojedinih naroda. Usprotivio se nastojanjima pojedinih političara i pojedinih politika koji se predstavljaju kao jedini “legitimni” i jedini “stvarni” predstavnici naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reis Kavazović pozvao je i Bošnjake muslimane, kao i druge narode da se ujedine i stanu na put sijanju mržnje i podjela. Pri tome je upozorio kako Bošnjaci, za koje je rekao da su u Europi najviše stradali nakon Židova, ne smiju dopustiti ponavljanje zločina u Srebrenici, Prijedoru, opsadu Sarajeva.

“Mi nemamo više luksuz da zatvaramo oči pred usponom istog zla i istih politika koje su nas jednom odvele u ambis. Razumno je da imamo različita mišljenja među političarima ali ima vrijednosti i viših interesa oko kojih se ne može razilaziti i s kojima se ne može trgovati”, naveo je Kavazović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.