Replika skulpture Janka Polića Kamova otkrivena u Barceloni

foto: Roberta F.

Repliku riječke skulpture Janka Polića Kamova svečano su u petak u parku bolnice de la Santa Creu i Sant Pau u Barceloni, u kojoj je Kamov umro 1910., otkrili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i zamjenik gradonačelnice Barcelone Gerardo Pisarello.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orginalna skulptura autora Zvonimira Kamenara, koji je također bio na svečanosti u Barceloni, postavljena je u Rijeci, a oslonjena na ogradu mosta preko Rječine. Kako je priopćeno iz grada, ta je replika dar Rijeke Barceloni.

Nakon što su poštovatelji Kamova predložili da se njegov spomenik postavi u Barceloni, gradonačelnik Obersnel, zahvaljujući dugotrajnoj suradnji uprava dvaju gradova, pokrenuo je postupak da se postavi replika tog spomenika. Repliku je naručio riječki Odjel gradske uprave za kulturu, a izradila ju je, uz suradnju autora Kamenara, Ljevaonica umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Bolnica de la Santa Creu i Sant Pau je impozantni kompleks izgrađen početkom 20. stoljeća i pod zaštitom je UNESCO-a kao kulturno dobro. Projektirao ju je arhitekt Lluís Domenech i Montaner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Janko Polić Kamov (Rijeka, 1886.-1910.) zauzima važno mjesto u avangardnoj književnosti. Prema procjenama stručnjaka, jedan je od deset najznačajnijih hrvatskih književnika svih vremena. Pokopan je bez imena u odjelu za nepoznate i siromašne na javnome groblju Sud-Este u Barceloni.
Autor je jednog romana, dvadesetak kratkih priča, nekoliko dramskih tekstova, pjesama, putopisa, eseja, polemika i pisama, a njegovo se djelo smatra iznimnom i jedinstvenim doprinosom nacionalnoj književnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.