Rumunjska proglasila 16. kolovoza Nacionalnim danom svijesti o nasilju nad kršćanima

kršćani
Foto: snimka zaslona / The Power of Persecuted Church

Rumunjska Vlada usvojila je zakon kojim je 16. kolovoza proglašen Nacionalnim danom svijesti o nasilju nad kršćanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon je donesen krajem lipnja kao znak svjesnosti rumunjskih građana o nasilju i progonu kojem su danas i podvrgnuti kršćani u svijetu, navodi se u tekstu zakona.

Kršćani su daleko najugroženija religiozna skupina na svijetu i globalno su žrtve najmanje 75 posto svih religiozno motiviranih nasilja i ugnjetavanja, navodi se u studiji iz 2017. godine koju je objavila organizacija Pomoć Crkvi u potrebi (ACN). Isto tako, u svojoj Svjetskoj listi praćenja 2020. godine, organizacija Otvorena vrata objavila je da je kršćanski progon širom svijeta dostigao neviđene razine, te da se preko 260 milijuna kršćana suočava s visokim stupnjevima progona.

>Ekskluzivno na Narod.hr-u pročitajte izvadak iz knjige progonjene pakistanske kršćanke Asije Bibi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Poljska blokirala pokušaj manipulacije ljudskim pravima u EP: “Treba osim homoseksualaca i imigranata uzeti u obzir i kršenja prava kršćana i Židova”

>Pet činjenica o progonima katolika u Meksiku u 20. stoljeću – krvava priča socijalističkog režima Callesa

U znak obilježavanja Nacionalnog dana svijesti o nasilju nad kršćanima, rumunjska Vlada osvijetlit će rumunjski parlament, vladu Rumunjske, te zgrade središnje i lokalne vlasti, Trijumfalni luk i palaču Mogosoaia crvenom bojom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, 16. kolovoza izabran je jer se podudara s blagdanom rumunjskih mučenika Brancoveanu, koje je kanonizirala Rumunjska pravoslavna crkva 1992. Turci su napali Rumunjsku 1714. godine i zarobili Konstantina Brancoveanua, vladara Vlaha. Zajedno sa svoja četiri sina, Brancoveanu je odveden u Istanbul, gdje su mučeni i na kraju pogubljeni odrubljivanjem glava.

Donošenje ovog zakona predložio je zastupnik Daniel Gheorghe, s ciljem obavještavanja javnost, posebno mladih, o ulozi kršćanstva u povijesti Rumunjske te prirodi i opsegu progona kršćana u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.