Poljska blokirala pokušaj manipulacije ljudskim pravima u EP: “Treba osim homoseksualaca i imigranata uzeti u obzir i kršenja prava kršćana i Židova”

shutterstock

Poljski ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro stavio je veto na usvajanje godišnjeg izvješća o Povelji o temeljnim pravima EU, navodeći potrebu da se kršćani i Židovi štite od vjerske diskriminacije.

Poljski ministar pravde izjavio je: “Dok je radila na Zaključcima Vijeća Europske unije o primjeni Povelje o temeljnim pravima Europske unije, Poljska je predložila da potreba da se kršćani i Židovi štite od vjerske diskriminacije bude tretirana jednako kao i potreba da se zaštite prava LGBT osoba, djeca useljenika ili žene”.

Progoni kršćana: U Indiji optužen 271 kršćanin, spriječeno održavanje bogoslužja…

Poljska zamjenica ministra pravosuđa Łukasz Piebiak izjavila je za novinsku agenciju PAP: “Nismo mogli dopustiti izobličenje stvarnosti u službenom dokumentu EU”. Dodala je da se “diskriminirajuća praksa protiv kršćana i Židova odvija, osobito u zapadnoj Europi”.

“Postoje poznati slučajevi ubojstava na vjerskoj osnovi počinjeni protiv kršćana i Židova”, rekla je Piebiak.

Poljaci inzistiraju da se poimence u izvješću spomenu i kršćani i židovi, kao grupe nad kojima se vrši nasilje po vjerskoj osnovi. “Poštivanje prava i sloboda svih građana i tolerancije u Poljskoj je dio stoljetne tradicije, a ne samo pravila”, navodi se u priopćenju ministarstva. “Stoga, Poljska se kao članica Europske unije osjeća obaveznom biti zaštitnik prava i sloboda utvrđenih u Povelji o temeljnim pravima Europske unije te smatra da je njena dužnost da brani postojanje tih prava i kršenja slobode” – navodi se u priopćenju.

Slastičar koji oslobođen optužbi za diskriminaciju gay para ponovno na sudu, tužila ga transrodna osoba

“Vjerska mržnja pokreće Europu, potkopava demokratske vrijednosti na kojima se temelji Europska zajednica”, ističe se. “Zločini vođeni mržnjom, kao  napad na božićni sajam u Berlinu, u kojem je poginulo 12 ljudi, okrutno ubojstvo francuskog svećenika iz Normandije, kojem je za vrijeme mise prerezano grlo ili ubijanje troje židovske djece i njihovog učitelja ispred škole u Toulouseu u Francuskoj, susreću se s jednokratnim izrazima suosjećanja pred međunarodnom zajednicom. Postoje, međutim, temelji u važnim međunarodnim dokumentima da se pokrene učinkovite mjere kako bi ih se zaštitilo”, ocjenjuju Poljaci.

Petir: ‘Vjerska sloboda u samom je srcu ljudskih prava’

„Nepoduzimanje ničeg potiče zločine daje počinitelju osjećaj da može proći nekažnjeno. To je uzrok fizičkih napada na pojedince koji nose simbole vjere, kao što je premlaćivanje prije godinu dana, dvije poljske žene koje su se vraćale s mise u crkvi u Bruxellesu ili stanovnika Berlina, koji je imao kršćanski križ na vratu. To je razlog napada na vjerske objekte, palež u srpnju crkve u Orleansu, i molotovljevim koktelima bačenim na sinagogu u švedskom Göteborgu”, priopćeno je iz Ministarstva pravde.

Kao što je navedeno, nedjelovanje stvara “plodno tlo za skrnavljenje vjerskih simbola, koje su Poljaci bolno osjetili kad im je javna molitva (za predsjednika poginulog u avionskoj nesreći i sto drugih putnika) popraćena porugom s križem izrađenim od limenki piva.”

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a osudilo genocid Islamske države nad kršćanima i drugim vjerskim manjinama

U isto vrijeme u poruci je podsjetio da je Poljska, kao „jedna od prvih europskih zemalja dala ženama pravo glasa, dok je, na primjer. Francuskoj to uvedeno tek 1944. pod njemačkom okupacijom.” „Poljska je u šesnaestom stoljeću postala obećana zemlja za Židove, koji su u zapadnoj Europi padali žrtvama pogroma i progona. U međuratnoj Poljskoj, predstavnici židovskih političkih stranaka sjedili su u poljskom parlamentu. Poljska je jedina zemlja u Europi gdje kazneno pravo nikada nije predvidjelo sankcije za homoseksualne odnose, dok su u Njemačkoj takve kazne ukinute tek 1969,” rekao je.

„To je razlog zašto Poljska je odlučila prigovoriti zaključcima (…) u ime temeljnih prava, koje se strogo poštuju u Poljskoj. Ne samo kao zakon donesen top-down, nego kao izraz tradicije, koja uključuje predanost slobodi, toleranciji i zaštiti prava svih građana bez iznimke”- stoji u priopćenju.

HNS s bivšim partnerima protiv vjerskih sloboda roditelja i njihove djece te tvrde: ‘Mi smo sekularna država’

Poljski je veto doveo do toga da prvi put ažuriranje primjene EU Povelje o temeljnim pravima, koja se godišnje objavljuje od 2010. godine, nije odobreno zbog nedostatka jednoglasnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr