Šaljite nam svoje fotografije sa zornica – iz crkve ili svog doma

zornice
Foto: GettyImages

Unatoč pandemiji koronavirusa i ograničenjima koja je postavio Stožer o 25 ljudi u crkvi, brojni vjernici i dalje se odazivaju misama zornicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr poziva Vas da nam na info@narod.hr ili putem Facebook stranice pošaljete svoje fotografije i prikažete kako ove godine Vi pratite zornice i iščekujete Njegov dolazak!

Zornice su rane jutarnje mise koje se održavaju u vrijeme Došašća ili Adventa. One simboliziraju budnost kršćana u vremenu priprave za Božić, ali i budno iščekivanje konačnog Isusova dolaska.

> Danas su u cijeloj Hrvatskoj počele mise zornice – što znate o njima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve one koji nisu u mogućnosti pohađati crkve, zornice se ovog adventa mogu pratiti i putem Hrvatskog katoličkog radija – svakog jutra u 6 sati iz crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama u gradu Zagrebu.

Zornice nas potiču da ranije ustajemo, da stvorimo disciplinu i da se dublje duhovno pripravimo za Božić. Zato počnimo Došašće s radošću duše i povjerenjem da će Bog ovog Božića učiniti veliko djelo u nama i našem životu!

Vrijeme je to radosnog iščekivanja. Kroz misna se čitanja često pred vjernike stavlja lik Ivana Krstitelja i njegovih roditelja, Isusove majke Marije i svetog Josipa. Ivan Krstitelj onaj je koji je propovjedajući i krsteći na rijeci Jordan, pozivao svoj narod da se pripravi za dolazak Spasitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!” (Mt 3,2) – riječi su Ivana Krstitelja koje su vrlo aktualne upravo u vremenu adventa.

Gdje pratiti zornice iz svog doma?

Na misnim slavljima može biti prisutno 25 vjernika bez obzira na veličinu liturgijskoga prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

zagrebačkom Svetištu Majke Božje Remetske mise zornice slavit će se svakoga jutra od 6 sati uz poštivanje epidemioloških mjera. Prijenos misnog slavlja možete pratiti na Hrvatskom katoličkom radiju i Facebook stranici Hrvatskog katoličkog radija, kao i na mrežnim stranicama Župe u Remetama te u programu Laudato TV.

Mise zornice služit će se svakog radnog dana i subotom u dvorani-crkvi pored Bazilike Presvetog Srca Isusova u Zagrebu u 6 sati. Budući da je smanjen broj vjernika koji mogu biti prisutni, za one koji će ostati kod kuće omogućen je prijenos “uživo” putem Sportske televizije koja ima nacionalnu koncesiju.

Župi Svete Obitelji u Zagrebu mise zornice slavit će se svakog radnog dana tijekom došašća u 6 sati uz poštivanje epidemioloških mjera.

Mise zornice u Župi Duha Svetoga na zagrebačkom Jarunu slavit će se svakoga dana, osim nedjeljom, uz poštivanje epidemioloških mjera po izmijenjenom rasporedu: u crkvi Duha Svetoga u 6 sati te u crkvi Sveta Mati Slobode u 6 i 7 sati. Starije župljane potiče se da dođu na misu u 7 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U crkvi Bezgrješnoga Začeća Blažene Djevice Marije u zagrebačkoj Dubravi misa zornica slavit će se od ponedjeljka do subote u 6 sati, a dnevne mise slavit će se još i u 7, 8, 12 i 18 sati uz poštivanje epidemioloških mjera.

Misa zornica u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (Vela crikva) u Rijeci slavit će se u 7 sati uz poštivanje epidemioloških mjera.

U kapucinskoj riječkoj crkvi Gospe Lurdske misa zornica slavit će se, uz poštivanje epidemioloških mjera, u 6.30 sati.

U kapeli Presvetoga Srca Isusova na riječkom Pomeriju misa zornica slavit će se u 6 sati uz poštivanje epidemioloških mjera.

Svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci mise zornice slavit će se, uz poštivanje epidemioloških mjera, u 6 sati.

Mise zornice u Župi sv. Nikole Tavelića na riječkom Krnjevu slavit će se svaki dan, osim nedjeljom, u 6 sati uz poštivanje epidemioloških mjera. Mogućnost prisustvovanja je i u velikoj dvorani Župe preko video zida. Nakon misnog slavlja bit će jednosatno klanjanje i mogućnost pričesti na vratima crkve za one koji ne mogu ući.

Župi Pomoćnice kršćana na Kmanu u Splitu mise zornice slavit će se radnim danom u 6 i 7 sati uz poštivanje epidemioloških mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.