Spomenik braniteljima povodom 25. godišnjice oslobođenja Rijeke dubrovačke i deblokade Dubrovnika

Foto: Thinkstock

U sklopu obilježavanja 25. godišnjice oslobođenja Rijeke dubrovačke i deblokade Dubrovnika, u Komolcu pokraj Dubrovnika u petak je otkriven spomenik poginulim hrvatskim braniteljima.

Povjerenica Vlade RH za Dubrovnik Nada Medović rekla je ovom prilikom kako je neizmjerna čast stajati na mjestu spomenika i dijeliti osjećaj ponosa na mjestu na kojem je obranjen grad.

”Neizmjerna je čast danas stajati ovdje s vama i dijeliti osjećaj ponosa na mjestu na kojemu su prije 25 godina naši sinovi, muževi i očevi ponosno stajali i svojim životima branili i obranili naš Grad i našu Domovinu. Njihova i vaša žrtva je neizmjerna. Dali ste našem Gradu i Domovini ono najvrjednije što ste imali. Svoje najmilije”, rekla je Medović te poručila obiteljima nestalih i poginulih branitelja kao i samim braniteljima da njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić rekao je kako se junaštvo dubrovačkih branitelja mora pamtiti.

”Bili smo okupirani i samo junaštvom naših branitelja i mudrosti dr. Franje Tuđmana smo uspjeli se obraniti. Klanjamo se onima koji su dali svoj život za obranu grada. Ponosni smo na njih. Moramo to junačko vrijeme pamtiti i obilježavati. Pamtit ćemo i nećemo nikad dopustiti da nam se ono što se događalo ’90-ih ponovi”, istaknuo je Dobroslavić.

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, brigadir u miru Jozo Šerić prisjetio se ratnih vremena rekavši kako su dubrovački branitelji imali oružje koje agresor nije, a to je čisto srce.

”Sjećamo se 1991. godine i prekretnice u našim životima i prekretnice za Domovinu. Unatoč nastojanjima agresora san o slobodnoj Hrvatskoj je ostao. Ponosni dubrovački branitelji, stali ste na branik Domovine. Imali ste oružje koje neprijatelj nije imao. Čisto srce. Hvala vam na svemu, dragi prijatelji, ne smijemo dopustiti da se istina zaboravi. Ponosite se svojim slobodnim gradom, sloboda pripada vama”, rekao je Šerić.

U svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Mato Franković je istaknuo kako ne postoji način na koji se mogu uputiti riječi zahvale obiteljima čiji su sinovi dali svoj život za slobodu.

”Na današnji dan obilježavamo 25. godina deblokade Rijeke dubrovačke i Dubrovnika. Ne postoji način na koji se možemo zahvaliti i uputiti riječi utjehe obiteljima čiji su sinovi dali ono najvrednije od sebe – život. I danas nakon 25 godina nismo primili ispriku od onih koji su u naletu velikosrpske ideje ulazili u naše kuće i uzimali živote. I danas oni otvaraju svoje spomenike umjesto da se dođu pokloniti žrtvama i majkama”, rekao je Franković.

Inače, projekt spomenika je izradio T.L.O. studio za arhitekturu i urbanizam, a prema izvornoj ideji gospodina Maria Zdraulića. Troškove izgradnje parka sa spomenikom poginulim braniteljima u cijelosti pokriva Grad Dubrovnik.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/mš