Šteta na župi u Stenjevcu, župnik za Narod.hr: ‘To traje godinama, spremni su i fizički se obračunati…’

Foto: Fah/Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

“Psuju najgore psovke , spremni su i fizički se obračunati, mladi koji imaju problema s ovisnostima redovito su na vratima Crkve noću, pljuju, bacaju opuške, nekad pale papire, penju se po požarnim stepenicama, trgaju drveće po dvorištu, prolijevaju lampione koji gore pred Raspelom i kapelicom Gospe Fatimske, posvuda. Palili su i oštećivali klupe u crkvenom dvorištu pa sam ih maknuo, to traje više godina, a svakako i gotovo 7 godina što sam župnik u ovoj župi.”, ispričao nam je župnik vlč. Mario Bičak o gotovo svakodnevnoj šteti koju bilježi u župi Sv. Nikole biskupa Stenjevec II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Narod.hr pozvao sve građane, ako imaju saznanja i informacije o napadima na Katoličku Crkvu i vjernike katolike u tekućoj, 2021. godini, da nam se jave na e-adresu sloboda.vjeroispovijedi@uimeobitelji.net, zaprimili smo poruku o oštećenjima i vandalizmu u župi Stenjevec, zbog čega smo kontaktirali župnika.

> Izvješće UiO o napadima na vjernike: Važno je da vjernici ne računaju samo na djelovanje državnih institucija

> Medijska hajka u Srbiji i Hrvatskoj: Evo što je pater Gerbic stvarno rekao na HRT-u

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Lijevo-liberalni mediji napali dr. Markotić zbog sudjelovanja u molitvi vjernika na Stepinčevo

> Ovih 10 izljeva katolikofobije obilježilo je 2020. godinu u Hrvatskoj

Velečasni Mario Bičak pojasnio je o kojim je oštećenjima riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iščupano je 18 metara ograde, iščupana su 2 stupa tj. otkinuta i s tim stupovima oštetili dječje sprave, te još dva krila ograde, ostavili puno razbijenih staklenih flaša tj. krhotine stakla u travi dječjeg igrališta. Dječje igralište nije bilo zaključano jer mladi noću preskaču ogradu, to je mjesto opijanja i drogiranja, od kad je igralište napravljeno 2010. godine. Uopće je problem kod naš poštivanje imovine, bilo crkvene, gradske, državne ili privatne.”

Naglasio je i ulogu medija u stvaranju krive predodžbe o Crkvi.

“Slika u javnosti najsvježija 18. travnja 2021. 24 SATA piše o slavlju Sv. Krizme u župi Sv. Nikole biskupa, fotografija prikazuje balone i igračke i aparat s kokicama koji se nalaze na gradskom zemljištu i na ulazu u crkveno dvorište, a nisu izvijestili o svim propisanim odredbama Stožera koji su se poštivali. Ljudi koji nisu vjernici redovito šetaju pse po crkvenom dvorištu, ako im pokažem znak da psi ne ulaze u dvorište radi djece, vrijeđaju, Kao župnik svjestan sam da nikome ništa ne smijem reći, upozoriti jer svi znaju svoja prava i što ja ne smijem bilo reći bilo činiti. Ima Bogu hvala vjernika koji te pojave vide i razumiju ako progovorim o tim problemima nakon Sv. Mise na oglasima ,ali ima i sve više koji smatraju da ne trebam o tome govoriti”, istaknuo je u razgovoru za Narod.hr župnik Mario Bičak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, udruga U ime obitelji (UiO) prošlog je tjedna na konferenciji za medije upoznala javnost s Izvješćem o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2020. godini. Povod za izradu i objavu Izvješća jest činjenica da je hrvatsko društvo svjedok brojnih napada na Katoličku Crkvu i vjernike katolike unatoč tome što Republika Hrvatska priznaje jednakost svih vjerskih zajednica te pravo svih građana na slobodu vjeroispovijedi i javnog očitovanja svoje vjere.

„Ovo je prvo takvo izvješće u Hrvatskoj i ono dokumentira sve brojnije napade na Katoličku Crkvu i vjernike katolike koji uključuju izražavanja mržnje i netrpeljivosti, medijske hajke, lažne optužbe, širenje lažnih vijesti i tvrdnji utemeljenih na predrasudama o vjernicima katolicima i svećenicima, osporavanje prava poduke vjeronauka u školama, osporavanje obveze i prava biskupa, svećenika i redovnika da javno iznose stavove Katoličke Crkve o društvenim pitanjima, napade na katolički nauk, provale u crkvene objekte, oskvrnuća i devastiranje crkvenih objekata i imovine i dr.“, istaknula je dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

U Izvješću se ističe kako je posebno zabrinjavajuće da nadležne institucije, ni izvješća o zaštiti ljudskih i građanskih prava, uopće ne problematiziraju izražavanje mržnje i netrpeljivosti prema Katoličkoj Crkvi i njezinu javnom djelovanju – ili to čine u vrlo malom opsegu.

Također pozvali su se mediji i novinari da, svjesni svoje odgovornosti i utjecaja na oblikovanje javnog mnijenja, poštuju načela etičnog, nepristranog i istinitog izvještavanja, kao i pravo vjernika katolika na slobodu vjeroispovijedi i javno izražavanje svoje vjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.