Što je papa Franjo rekao o eutanaziji, a neki hrvatski mediji to nazvali revolucionarnim?

Foto: Fah

Premda je eutanazija “uvijek pogrješna”, prekid liječenja pacijenata na umoru mogao bi u nekim slučajevima biti “dopustiv”, rekao je u četvrtak papa Franjo, a spomenutu izjava kojom je papa Franjo napravio distinkciju između namjernog oduzimanja života i prihvaćanja neminovne smrti, neki su hrvatski mediji ocijenili “revolucionarnom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poruci konferenciji Svjetskog medicinskog udruženja posvećenoj toj temi kojoj je Vatikan domaćin, Papa je pojasnio da katolička dogma o svetosti života ne opravdava “prerevno liječenje” terminalno bolesnih pacijenata, navodi Vatikanski radio.

Suočeni s novim izazovima koji se javljaju kad je riječ o pitanjima koji se tiču „kraja života“, kategorički je imperativ da nikad ne napustimo bolesne – istaknuo je papa Franjo u pismu koje je poslao sudionicima europskog regionalnog susreta Svjetske medicinske organizacije, koji se ovih dana održava u Vatikanu, a na kojoj će se raspravljati o pitanju kraja života.

Tjeskoba povezana sa stanjima koja nas dovode do praga ljudske smrtnosti kao i težina odluke koju trebamo donijeti mogu nas dovesti u iskušenje da se udaljimo od pacijenta. No upravo smo tu, više nego bilo što drugo, pozvani očitovati ljubav i blizinu, prepoznajući ograničenje koje dijelimo te očitovati svoju solidarnost – istaknuo je Sveti Otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj je poruci Papa potaknuo na veću mudrost u pronalaženju ravnoteže između medicinskih nastojanja da se produži život i odgovorne odluke da se uskrati liječenje kada je smrt neminovna. Jasno je da neusvajanje ili obustavljanje nesrazmjernih kriterija znači izbjegavanje prerevnog liječenja – stoji u poruci. S etičkog stajališta to se u potpunosti razlikuje od eutanazije koja je uvijek pogrešna jer je cilj eutanazije okončati život i usmrtiti.

Sveti je Otac priznao da je često teško odrediti ispravan način djelovanja u sve složenijim slučajevima. Mora postojati pažljivo razlučivanje koje će uzeti u obzir moralni objekt, okolnosti i namjere onih uključenih – napomenuo je Papa, upućujući na tradicionalna mjerila moralne teologije za procjenu ljudskoga djelovanja. No u tom procesu pacijent treba imati glavnu ulogu.

Papa Franjo je također postavio pitanje o sustavnoj sklonosti prema rastućoj nejednakosti u zdravstvenoj skrbi kako globalno – i to naročito među različitim kontinentima – tako i unutar pojedinih zemalja, naročito u bogatijim, gdje mogućnosti za zdravstvenu njegu često ovise više o ekonomskim resursima negoli o stvarnoj potrebi liječenja.
Važno je – napisao je Papa – pronaći dogovorena rješenja na ta osjetljiva pitanja. Istaknuo je također potrebu prepoznavanja različitih svjetonazora i etičkih sustava, ali je također napomenuo da je dužnost države štititi dostojanstvo svake ljudske osobe, osobito onih najranjivijih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.