Što presuda Europskog suda za ljudska prava kaže o isticanju raspela u školskim ustanovama?

pakistanac
Europski sud za ljudska prava, foto: CherryX, wikimedia.org; foto: Getty Images; fotomontaža: narod.hr

Mnoge je uznemirio nedavni slučaj kada je Europska civilna inicijativa Zagreb, točnije njezin voditelj, srbijanski državljanin Ivan Zidarević, iznio pritužbu jer se u Osnovnoj školi u Dugavama nalazi istaknuto raspelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Imajući u vidu članak 41. Ustava Republike Hrvatske – koji govori o sekularnosti RH, kao i to da OŠ Dugave nije privatna obrazovno-vaspitna ustanova, držimo da je ovo eklatantni primer kršenja navedenog članka Ustava Republike Hrvatske i da se indirektno vrši diskriminacija pripadnika drugih veroispovesti ali i onih koji se deklarišu kao ateisti i agnostici. Posle ovog odgovora OŠ Dugave obratićemo se Pravobraniteljici za djecu i Prosvjetnoj inspekciji MZO” – ustvrdio je Ivan Zidarević, točnije Europska civilna inicijativa Zagreb, nakon što im je ravnatelj OŠ Dugave odgovorio kako raspelo ne bi trebalo smetati onima koji drže do vjere, ma kako se ona zvala.

„Europski sud za ljudska prava donio je odluku kojom izlaganje križeva u učionicama nije u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Ta presuda stoji uokvirena u predvorju 7. gimnazije, ja sam je ondje stavila kao ravnateljica. Prema tome, nema ništa sporno u isticanju raspela u školskim prostorima“ – rekla je za Narod.hr gđa Ljilja Vokić koemntirajući navedeni slučaj.

U nastavku donosimo detaljnije informacije o ovoj presudi Europskog suda za ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(VIDEO) Tko je Ivan Zidarević koji traži uklanjanje raspela u OŠ Dugave?

Ljilja Vokić za Narod.hr: ‘Nikakve udruge nemaju pravo tražiti uklanjanje križa u školi, štoviše, zbog toga ih roditelji mogu tužiti’

Neuspješna tužba talijanskom pravosuđu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj Lautsi protiv Italije pokrenula je talijanska državljanka Soile Lautsi, podrijetlom iz Finske. Ona je zahtjev podnijela 2002. u ime svoje dvoje malodobne djece, dva dječaka u dobi od osam i trinaest godina koji su pohađali državnu školu u Albano Termu. Ona je zatražila od škole da iz učionica ukloni križeve, tvrdeći da se to protivi duhu sekularnosti u kojemu želi odgajati svoju djecu.

Nakon neuspjelog obraćanja talijanskom sudstvu, gospođa Lautsi zatražila je izjašnjavanje Suda za ljudska prava u Strasbourgu. Proces pred talijanskim pravosuđem išao je od suda u Ventu, koji je odlučio da je zahtjev neutemeljen te ga proslijedio talijanskom Ustavnom sudu, koji je pak zahtjev za ocjenom ustavnosti smatrao neutemeljenim te se proglasio nenadležnim u tom slučaju.
Nakon što je i Administrativni sud odbacio žalbu gospođe Lautsi, te je odbijena i njezina žalba Consiglio di Statou, ona se obraća Europskom sudu za ljudska prava.

Postupak pred Europskim sudom za ljudska prava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu donijelo je u petak 18. ožujka 2011. presudu kojom je ustvrdilo da izlaganje križeva u učionicama nije u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.Tom je presudom poništena ranija presuda Europskog suda za ljudska prava, donesena 3. studenoga 2009., a na koju se žalila talijanska Vlada.

Ovu odluku Sveta Stolica prihvatila je sa zadovoljstvom, istaknuo je predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi u priopćenju izdanom istoga dana. Presuda na najvišoj međunarodnoj sudskoj razini priznaje da “kultura ljudskih prava nije u suprotnosti s vjerskim temeljima europske kulture” i da ne smije biti dovedena u taj položaj, jer kršćanstvo joj je dalo značajan doprinos. Riječ je o vrlo značajnoj odluci, ističe Lombardi, prenijela je Zagrebačka nadbiskupija.

Sudac je potvrdio da izlaganje križa ne predstavlja indoktrinaciju, nego je izraz kulturnoga i vjerskog identiteta kršćanskih zemalja, ističe Lombardi. Također je pozdravio odluku kojom Sud za ljudska prava svakoj zemlji priznaje diskrecijsko pravo ophođenja s vjerskim simbolima. Da je donesena drukčija odluka, ističe Lombardi, vjerske slobode bile bi ograničene ili dokinute.

U priopćenju se ističe i da će tom odlukom biti obnovljeno povjerenje velikog broja Europljana u Europski sud za ljudska prava, jer mnogi su uvjereni u formativnu ulogu kršćanskih vrijednosti kroz povijest kontinenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljstvo presudom izrazio je i predsjednik Papinskog vijeća za kulturu kardinal Gianfranco Ravasi. “Križ je simbol naše civilizacije, jedne od najvećih zapadnih civilizacija, bez obzira na to prihvaća li netko ili ne prihvaća vjerska stajališta”, istaknuo je kardinal. Također je upozorio na opasnost zabranjivanja vjerskih simbola u javnom životu. Tada je to ujedno i opasnost od gubitka identiteta.

*dio podataka preuzet iz: Dunja Duić: “Analiza slučaja Lautsi v. Italy (Europski sud za ljudska prava)”, Pravni vjesnik: časopis za pravne i društvene znanosti Pravnog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Vol. 30 No. 2, 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.