Što znači naziv Halloween?

Halloween je kovanica anglosaksonskog svijeta izvedena iz katoličke svetkovine Svih svetih: engleski “All Hallow’s Day” (all – svi, hallow – svetac, day – dan). Večer uoči Svih svetih bila je poznata kao „Večer Svih Svetih“ (All Hallow’s Evening), a skraćenica od toga zapravo je današnji Halloween. Da bi potisnuli poganske praznike i običaje, Crkva je na njihove datume stavljala vlastita slavlja. Tako je na praznik Samhain/ Halloween stavljena svetkovina Svih Svetih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezanost vještica s noći Svih svetih ima svoju dugu povijest, koju se može slikovito prikazati kao dvoboj između kršćanstva i poganstva. Obraćenici na kršćanstvo nisu odmah primali etički kršćanski kodeks. Skorašnji obraćenici na kršćanstvo osjećali su nostalgiju za poganstvom. Imigranti s keltskih otoka gonjeni glađu 1840. g. nastanili su se u Sjevernoj Americi, gdje je Halloween postao globalni fenomen, osvojivši ne samo Sjedinjene Američke Države i Kanadu, nego i cijeli svijet.

Halloween se razvio iz spomenutog keltskog praznika Samhaina (etimol. kraj ljeta; od: sam=kraj + fuin= ljeto) a predstavljao je slavlje kraja ljeta i početka zime, svršetak stare i početak Nove godine. Kelti su ga započinjali slaviti uvečer, 31. listopada, a završavali sa zalaskom sunca 2. studenoga, obuhvativši tako tri susljedne noći. Druidi (keltski svećenici) su odredili da su kroz te tri noći u godini red i društvena pravila dokinuti pa je tri noći zaredom pod maskama mogao vladati kaos (druidski karneval)

Običaji Halloweena s poganskim korijenima jesu: maskiranje (da bi se uplašilo duhove), „trick or treat“ (ukorijenjeno u vjerovanju da duše pokojnika pakoste živima), voće i orašasti plodovi (povezani s rimskom žetvenom gozbom Pomone), priče o duhovima (vjerovanje da duše pokojnika slobodno šeću noću i bundeve (Jack o lantern).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Halloween u Americi

Pogođeni teškom oskudicom (1840.-1844.) imigranti  iz keltskih zemalja, osobito Irske i Škotske u kojima se Halloween slavio više od svih drugih keltskih naroda, stigli su u Ameriku masovno i uspjeli, ne samo sačuvati tradiciju slavlja Halloweena, nego ga proširiti i na ostale narode, unatoč velikim religijskim, moralnim i materijalnim barijerama. Već nakon drugog svjetskog rata Halloween je u Americi postigao enorman uspjeh. Danas su svi Amerikanci uključeni u obilježavanje Halloweena. Moda Halloweena proširila se diljem cijelog američkog kontinenta, prešla je Atlantik, osvojila Europu, sve do Afrike. Proširila se na drugu obalu Pacifika i zahvatila Japan, Koreju, Filipine, Australiju, Novi Zeland, čak i konzervativnu Kinu i Indiju. Izuzetak nisu ni Švicarska i Hrvatska. Iza njegovog eksplozivnog širenja stoje veliki ekonomski interesi dok je, istovremeno, njegova pacifička invazija kritizirana osobito od strane antiglobalističkih društava, moralnih i vjerskih organizacija.

Halloween i Holywin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve više katoličkih obitelji sa Zapada uoči Svih svetih odlaze iz svojih domova koji u to vrijeme nisu ukrašeni kao što domovi ostalih. Svoju djecu vode na župne zabave poznate pod nazivom “All saints party – Holywin”.

Holywin se ove godine organizira i u šest Hrvatskih gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.